Професор чете лекции на живо от окопите в Украйна

10:21, 07 май 22 25 1419 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският професор и действащ фронтовак Фьодор Шандор се превърна в интернет звезда, след като неговият боен другар Виктор Щадей пусна във фейсбук снимка на хабилитирания преподавател от окопите.

Професорът е доброволец и воюва на предната линия, но на снимката автоматът е прехвърлен през рамо, а с телефон в ръка е заснет да изнася онлайн лекция пред студентите си от Ужгородския национален университет (УНУ).

На 24 февруари проф. Шандор оставил преподавателската банка и заминал на фронта да защитава Украйна с оръжие в ръка в батальон на Териториалната отбрана на Изюмското направление. Не изоставил обаче и преподавателската си дейност. Договорил се с командването и с братята си по оръжие за определен график, който да му позволи да съвместява войната с лекциите в два от факултетите на университета.

В паузата между бойните дежурства проф. Шандор чете на студентите от Факултета по обществени науки в УНУ лекции по „Туризъм“, води и семинари. „Както и в мирния живот Шандор постоянно е в движение, във връзка със закарпатски активисти, които помагат на военните. Както разказва Виктор Щадей, професорът постоянно записва в тефтер някакви свои идеи за района на Закарпатието. „Със сигурност ще ги осъществим след войната“, казва Щадей.

В армията съм вече 70 дни. Веднага след лекциите ми на 24 февруари отидох във военния регистър и се записах доброволец. Но не се отказах от часовете със студентите“, разказва професорът пред Медийния център на университета в Ужгород, пише Offnews.

Всеки понеделник и вторник проф. Шандор по два часа, които започват в 8.00 ч. сутринта – досега не е пропуснал нито една лекция.  „Момчетата тук знаят, че чета лекции и графикът на бойните ми дежурства е коригиран за дните, когато се срещам със студентите. Бойното дежурство трае едно денонощие и трябва да съм на позиция 4 часа, т.е. 4 часа дежурство, 4 часа почивка. Когато имам лекции, давам наряди през нощта, а в останалото време се занимавам с битови неща, копая окопи, също“, разказва проф. Шандор.

Дали прекъсва лекциите, когато има обстрел? „Обстрелът се чува на заден фон като шум от трактор, не оказва особено влияние на четенето на лекциите. Преподавам наблизо до блиндажа. Имаше стрелба, но влязох вътре и продължих да говоря“, допълва професорът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама