Петър Стойчев триумфира във водите на Северния ледовит океан

16:00, 05 май 22 / Спорт 25 2030 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Легендата в маратонското плуване Петър Стойчев прибави още един златен медал към богата си колекция. Българинът спечели състезанието от календара на Световната федерация по ледено плуване във водите на Северния ледовит океан край остров Свалбард (Норвегия).

Стойчев спечели дистанция 1000 метра в конкуренцията на 19 състезатели от цял свят. Шампионското му време бе 14:25 минути, съобщи БТА. Състезанието се проведе при температура на водата под нулата, а на въздуха - минус 15 градуса. 

Аз съм българин и не се предавам

Веднага след финала Петър Стойчев развя българския трибагреник под бурните аплодисменти на съперниците си и представителите на световната федерация.

„Това беше най-трудното ми плуване в такива условия. Толкова беше студено, че след края на състезанието бях близо четири часа без чувствителност на пръстите и едва говорех“, заяви той.

„Организацията от страна на Световната федерация по ледено плуване беше перфектна и това помогна много, както на мен, така и на останалите конкуренти. Бяха се погрижили за всичко и не се допуснаха случайности. Трябваше да плуваме първоначално в права линия 1000 метра, но заради размножителния период на много животни под водата се промениха плановете и решението се взе заради безопасността на всички ни. На брега бяха подготвени специални отоплени палатки за възстановяване и медицински екипи“, обясни Петър Стойчев, цитиран от БНР.

„Радвам се много, че и тук, на остров Свалбард, записах победа и съм първия в света с две титли от Южния и Северния полюс по ледено плуване. Бях се подготвил с българското знаме и нямах търпение да го развея пред всички на това отдалечено място за човека. Щастлив съм, че успях в тези тежки условия ,но нито за миг не съм си и представял, че няма да се справя. Напротив, влязох в ледените води пределно мотивиран и не мислех за студа. Знаех, че после ще бъде също толкова трудно да се възстановя, но аз съм българин и не се предавам. Като се завърна у нас ще разкажа още подробности, защото има много интересни неща , които видях и преживях през тези дни на Северния полюс“, каза още той.

По време на награждаването шефът на Световната федерация по ледено плуване Рам Баркай (РЮА) поздрави българина пред всички присъстващи състезатели и гости. „Възхищавам се на Петър Стойчев и неговата воля за победа. Той притежава несломим дух и е истинско удоволствие да го виждам как плува в ледените води. Още на Антарктида се убедих в неговите безспорни качества като състезател, а и като човек, защото е много добър характер. Гордост е за мен и екипа от федерацията е да имаме в редиците си такъв голям шампион като Стойчев. Целта ни като ръководство на Световната федерация по ледено плуване е да разширим географията на състезанията и през следващата година да достигнем до нови точки на планетата“.

Петър Стойчев се завръща в България на 10 май, като дотогава ще вземе участие в работни срещи на международната федерация, които ще бъдат на територията на Норвегия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама