Кремъл: Путин няма да обяви война на Украйна на 9 май

15:33, 04 май 22 25 1572 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кремъл нарече „глупости“ публикациите, че руският президент Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и всеобща мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Няма такава възможност. Това са глупости“, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той отрече и че Путин възнамерява да обяви мобилизация в Русия в Деня на победата.

Путин обявява официално война на Украйна на 9 май?

Песков каза, че Украйна всеки ден променя позицията си в преговорите с Русия. Според него непоследователността на Киев не дава увереност, че преговорите може да бъдат продуктивни.

По думите му руските войски не щурмуват завода „Азовстал“ в украинския град Мариупол, а възпрепятстват опитите на блокираните там бойци да излязат на огневи позиции.

EK предлага забрана на руския петрол и още санкции

Песков заяви, че Кремъл следи подготовката на нов пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия и обмисля различни варианти за отговор. Европейската комисия днес предложи ЕС да наложи още санкции срещу Москва, включително постепенно да спре вноса на руски петрол.

Говорителят на Кремъл каза, че няма договореност за среща между Путин и папа Франциск. По-рано папата изрази готовност да посети Москва, за да се срещне с Путин за обсъждане на уреждане на ситуацията в Украйна, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама