По сигнал на Нинова: Започва финансова инспекция на „Експо 2020 Дубай“

15:13, 04 май 22 / Политика 25 1384 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започна проверка на участието на България в „Експо 2020 Дубай“. Това се случва, след като през февруари вицепремиерът Корнелия Нинова изпрати до прокуратурата сигнал за финансови злоупотреби, а в началото на март Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство по сигнала.

АДФИ ще провери как е сключен и изпълнен договорът и допълнителното споразумение за възлагане на обществената поръчка за подготовката и участието на страната ни в Световното изложение в Обединените арабски емирства. Ще бъдат проверени и извършените плащания по договора. Финансовата инспекция ще продължи до 15 юни включително, съобщиха от Министерството на икономиката.

Припомняме, че през февруари Нинова обяви, че спира всички плащания по договора с „Експо 2020 Дубай“ и нарече обществената поръчка за организация на българското участие „черна дупка“, в която са „потънали“ държавни пари.

От министерството предадоха на прокуратурата доклад, според който на избрания при управлението на ГЕРБ организатор - „България ЕКСПО 2020“ са изплатени авансово 78% от средствата по договора на обща стойност близо 7 млн. лв., а редица дейности не са изпълнени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама