„Желанието за промяна е подложено на газене с валяк“

11:35, 04 май 22 25 1241 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Най-главният проблем за липсата на свобода на словото е в нас. В момента се вижда под какво сериозно влияние са някои медии - те упражняваха голям натиск върху новите управляващи. Желанието за промяна е подложено на газене с валяк. Зрителите трябва да могат да селектират новините, заяви журналистът Камен Алипиев в ефира на NOVA NEWS.

България се изкачва с 21 места в класацията за свобода на словото

Според него журналистическата професия е претърпяла девалвация, затова той предпочита да го наричат коментатор. „Продължаваме да имаме примери за честни журналисти, но срещу един такъв има трима-четирима, които защитават нечии интереси. В началото на демократичния преход имаше период, в който имаше предимно честни журналисти“.

По думите му цялата ни битка е за промяна на „Андрешковския“ манталитет. „Пример е и войната в Украйна, няма как да не я наречеш така, щом става дума за агресия срещу друга страна. В ситуация на война не можеш да даваш път на всички гледни точки, защото така разбъркваш и без това разбърканите глави на аудиторията си. Години наред живеем в ситуация на тотална подмяна. Ако самите журналисти не се прочистим, не поставяме ясни критерии към хората, които ни гостуват“, посочи Алипиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама