Стотици излязоха на национален протест с искане за мир и неутралитет

21:06, 03 май 22 25 2022 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Граждани излязоха на Общобългарски поход за мир и неутралитет в различни градове в цялата страна. Те се обявиха против предоставянето на оръжие за Украйна. 

Една от демонстрациите бе пред Народното събрание в София. Малко след 18 часа протестиращите излязоха на пътното платно на площад „Народно събрание“ и така блокираха движението по бул. Цар Освободител“. Полицейското присъствие е засилено. 

Исканията на протестиращите са най-вече към българските депутати - за неутралитет и да не се позволява България да предоставя оръжия за Украйна. Те носеха български знамена и плакати с надписи: „България пълен неутралитет“, „Зона на мира“ и „Мир и неутралитет“.

Подобни демонстрации има в 11 града в страната, сред които Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Освен към българските депутати, протестиращите се обръщат и към евродепутатите. По техните думи Европа насърчава войната, вместо да работи за мир. Според тях, ако България позволи военна помощ, ще стана страна в конфликта. За протестиращите постоянното захранване на Украйна с оръжие отвсякъде не помага за край на войната.

Един от протестиращите изрази мнението, че най-вероятно решението за военно подпомагане на Украйна ще бъде прието от българските депутати, но те са тук, за да им покажат, че не изразяват мнението на целия български народ, предаде Нова телевизия. 

Думата взеха и родители, които заявиха, че се притесняват за децата си, ако конфликтът ескалира. Освен против оказването на военна помощ, демонтрантите се обявиха и против изпращането в България на допълнителни сили на НАТО, предаде БНТ.

6 искания са внесени в Народното събрание – част от тях са да се наложи мораториум за изпращане на войски, забрана за износ и внос на ново оръжие, както и да се наложи мораториум за създаване на военни бази на територията на нашата страна.

Тази вечер казусът за изпращането на военна помощ за Киев се обсъжда от управляващата коалиция. А за утре е насрочена друга - контрапротестна проява, която ще настоява депутатите да вземат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, пише БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама