„Не съм получавала указания и не обсъждам медиите с президента“

17:20, 03 май 22 25 1384 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова ще предложи прегласуване на избора й за председател, след като съставът на регулатора бъде изцяло попълнен. Това обяви самата тя в интервю за „24 часа“. Причината по думите ѝ е че не желае да работи в условията на недоверие и усещане за заварено положение и натрапено лидерство. 

Не съм искала и не съм се стремила към този висок и отговорен пост. Впрочем към нито една от високите управленски позиции, които съм заемала през годините, не съм подхождала с амбиция или идея за себеутвърждаване. Обратно, аз съм индивидуалист и смятам, че урокът, който следва да науча по трудния начин, е да ръководя големи колективи, да правя така, че да се обединяваме около кауза и да бъдем истински екип, колкото и това да е далеч от представата ми за комфортен начин на живот и професионална заетост. За добро или за зло от съвсем млада ми се налага да работя тъкмо по този начин“, каза тя. 

Припомняме, че Соня Момчилова е в съвета от девет месеца, след като бе избрана с гласовете на членовете, чийто мандат изтече. Тя беше назначена от президента Румен Радев през лятото на 2021 г. Когато поеме този пост за Момчилова изплува в медийното пространство песента „Ще ти скъсам г*за“ на „Ку-Ку бенд“, с която се свързва името ѝ като един от авторите на текста.

СЕМ с нов шеф, въпреки изтичащия мандат на повечето членове

Автор съм на доста текстове от времето на „Ку-ку“. Бях на двайсет, не се гордея с глупостите, които съм написала, но не мога и да се отрека от тях. Сещам се за фразата: „Да хвърли камък онзи, който не е съгрешавал“. Нямаме проблем с камъните. Аз обаче десетки пъти в многобройни интервюта съм разказвала за механизма, по който се създаваха тези станали култови за времето си песни, а и подир. Това бяха текстове в съавторство, така да се каже, защото рефрените или скандалните напеви и мотиви не бяха моя заслуга“, отбеляза Момчилова.

Да напомням ли, че и Моцарт е написал текст, който е с почти идентично заглавие като заканата „ще ти скъсам еди-какво си“, дори е доста по-брутален? Ако вярваме на Конфуций, на двайсет човек може, дори е полезно да направи най-непростимите грешки“, добави тя и изтъка, че никога не се е продавала на чалгата, защото текстовете на „Ку-ку“ не са били чалга, а ирония на чалгата.

За БНТ

Тя съобщи, че вероятно на 5 май СЕМ ще реши кога ще е конкурсът за шеф на БНТ. Мандатът на настоящия, Емил Кошлуков, изтича в началото на юли. По думите ѝ обаче той не може да бъде прекратен предсрочно, както поиска шефът на медийната комисия Тошко Йорданов. „За мое съжаление, нищо не може да се направи в тази посока. Не е в правомощията на регулатора да прави разследвания и да проверява достоверността на всички документи, които се предоставят по закон при кандидатстване. Дори и да имаме капацитет да го правим, това би проточило конкурсите с месеци. Да напомня също, че кандидатите подписват декларация за дстоверност на данните, които предоставят“, обясни тя.

Момчилова подчерта, че няма представа какви са плановете на ИТН и кой ще бъде кандидатът им. Според нея обаче БНТ трябва спешно да бъде приведена в кондиция и вид, съответен на легендата, в спомена за която е задрямала от доста време.

Председателят на СЕМ не отрече, че би подкрепила кандидатура на ИТН, ако излъчат качествен кандидат за позицията, ако концепцията му е адекватна, а намеренията - смели, почтени и прогресивни.

И СЕМ

Относно номинираните от парламента кандидати за СЕМ (Пролет Велкова, номинирана от ДБ, Симона Велева от ПП и Тодор Беленски от „Възраждане“) Момчилова посочи, че не познава лично нито един от тях. По думите ѝ обаче е проследила внимателно изслушването в комисията по културата и медиите и си е направила доста изводи.

Тя все пак призна, че харесва работата на кандидата на Възраждане и разкритикува предложението на Пролет Велкова за формирането на аналитично звено от експерти, защото по думите ѝ дублирането на работата на членовете на СЕМ няма да доведе до по-голямо спокойствие и плурализъм

Момчилова пожелава успех на кандидатите и на политиците. „Дано най-накрая изберат точните хора в регулатора, но дано това не са недоразумения без идея как функционират медиите и каква е разликата между фалшива новина, хибридна война, дезинформация и право на гражданите да си съставят собствено мнение чрез достъп до максимален брой източници“, казва още председателят на регулатора.

Попитана колко важен за нея е СЕМ и за какво, тя отвърна: СЕМ е нещо като Темида, богинята със завързаните очи, която държи везните в дясната ръка, а в лявата - меча. Разликата е, че тук алегорията с работата ни би била уместна единствено ако богинята на правораздаването е не само без превръзка на очите, а е с увеличителни стъкла на очилата, с отворени уши и ползва меча единствено в случаите, когато се налага да раздели автентичната журналистика и смисленото аудио-визуално съдържание от коварния и увреждащ интелекта, заиграващия с емоциите, лишаващия от потребността от пример и ценности бял шум, който превръща и най-критичния потребител на информация в зомбиран индивид, обществото - в упоена био маса“.

Относно това, че влезе в СЕМ от квотата на президента, Момчилова подчерта, че не е получавала указания и не е обсъждала медиите с него, нито с когото и да било от президентската институция. „Веднъж дори един колега направи коментар от типа: „На теб не ти е лесно, оставили са те да правиш каквото прецениш“. Така е. Аз и не мога по друг начин и това според мен е добре известно на президента. Дори се лаская да предполагам, че на това се дължи и решението му да се спре на скромната ми личност“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама