България иска повече пари от ЕК за бежанците

15:20, 03 май 22 / Войната в Украйна 25 823 Шрифт:
Василена Йорданова
Десет държави от ЕС, сред които и България, призоваха в писмо Европейската комисия да преразпредели бюджета си, за да осигури по-голяма подкрепа за хората, бягащи от войната в Украйна, съобщи ДПА, която се е запознала със съдържанието на документа.

България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Хърватия и Чехия призоват също така изпълнителния орган на ЕС да създаде повече финансови възможности за финансиране на хуманитарните усилия, пише БТА.

Само 1/3 от европейските пари се оказаха за украинските бежанци

Комисията пренасочи част от бюджетните средства още през март, в ранните етапи на войната. Изпълнителният орган на ЕС също така предостави парични средства от фонда с размер 10 млрд. евро, предназначен за справяне с пандемията от COVID-19 през 2022 г., за подпомагане на държавите членки на ЕС през същия период.

Десетте държави обаче твърдят, че коригирането на правилата за разходване на средства за настоящата ситуация не е достатъчно и застрашава дългосрочните икономически и социални перспективи на техните страни.

Балтийските и източноевропейските членки на Европейския съюз са приели най-много хора, избягали от войната в Украйна, сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Полша е приютила 3 млн. от общо 5,5 млн. бежанци, а Румъния, една от най-бедните държави членки на ЕС, е приела 825 874 души. Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщава, че 1 357 500 души, избягали от Украйна, са се завърнали в страната. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама