Радев обвини властта в липса на собствено мнение и невежество

12:21, 03 май 22 / Политика 25 1444 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Много хора говорят, без да имат собствено мнение. Това заяви пред президентът Румен Радев на въпрос дали страната ни трябва да предостави военната помощ за Украйна.

„Още в първите часове на войната аз събрах на консултативна среща управлението на страната и много ясно осъдихме агресията на Руската федерация в Украйна. България е лоялен член и на ЕС, и на НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партьнори им кажат: Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и има ескалация. Те ще кажат: Да, не трябва! Ако, пък, кажат: Предоставяйте веднага оръжие! Те започват да правят точно това“, посочи Радев, цитиран от БГНЕС. 

Той изтъкна, че хората, които изразяват милитаристични настроения, отказват да вземат предвид това, че ние имаме обща граница с Русия и Украйна в Черно море, че трябва да се грижим за голяма историческа диаспора, както и че сме силно зависими от руския газ. По думите му, други подкрепят военната помощ поради невежество, тъй като не били наясно със състоянието на българската изтребителна авиация, противовъздушна отбрана и радарна система.

Държавният глава отново каза, че България трябва да внимава повече в отношенията си с Русия от други европейски държави, защото сме по-близо и имаме „историческа диаспора“ в Украйна. Освен това сме по-зависими от руския газ от други държави в ЕС, подчерта Радев. Той даде пример с Испания, която получава само 6% от нужното ѝ синьо гориво от Русия.

Европа трябва да излезе с общо решение за руския газ

По повод енергийната криза, според президента Европа трябва да излезе с общо решение за руския газ. Той отново намекна, че българите ще плащат повече за газ заради вкарването на посредници между „Булгаргаз“ и „Газпром“.

„Тази криза чукаше на вратата от много време. Европа закъсня, руската страна предупреждаваше отдавна за това, което може да се случи. Не я оправдавам, това е нарушение на договора. Въпросът е какво направи българската страна, при положение че знаеше за тази потенциална опасност? (...)
 Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта – нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на „Булгаргаз” – дали  това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне”, заяви Радев.

Радев не вярва, че Нинова ще напусне властта

Аз мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалиция. Така президентът Румен Радев коментира заявката, която даде лидерът на левицата Корнелия Нинова, че партията ще напусне управлението, ако има решение за военна помощ за Украйна.

Очаква се в сряда в парламента да се гласува изпращането на военна помощ за Украйна. „Хората, които взимат решения, трябва да се водят преди всичко от сигурността на българите”, каза Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:25, 03 май 22

Много добре едно време гн Симеонов от Борисовата коалиция ти казваше че си просто един шофьор на самолет.Много е бил прав.Никакъв си и никакъв няма да бъдеш.Оставка червена ку…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама