Само за ден доброволци засадиха 4 000 дръвчета край София

18:17, 02 май 22 / София 25 1575 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над 300 доброволци, загрижени за природата, подкрепиха с личен труд проекта „Новата гора край София-2“ на Столична община. В инициативата се включи и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Всички те засадиха близо 4 000 дъбови фиданки, като удвоиха резултатите от първата акция на Лазаровден.

Създаването на тази нова гора около София ни предпазва от запрашаването, но има полезни свойства за съхранението на биоразнообразието“, заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на залесяване край село Негован, по инициатива на Нестле „Залесяваме активно“.

Министър Сандов заедно със съпругата си засадиха около 100 фиданки цер и зимен дъб в Новата гора на София, която се намира непосредствено до Малко негованско езеро, което наскоро министърът обяви за нова защитена местност.

„Залесяването с местни видове е ключово важно за чистотата на въздуха, биоразнообразието и борбата с климатичните промени. Целта е до 2030 да имаме нови 100 милиона засадени дървета и съм сигурен, че заедно можем да я изпълним“, каза още той. 

Министър Сандов изтъкна, че новите цели на Европейския съюз, свързани със съхраняване на природни местообитания, са именно опит онова, което човечеството е отнело от природата, да бъде частично възстановено.

Инициатива демонстрира на практика как се създава устойчиво бъдеще чрез съвместните усилия на изпълнителна, местна власт, бизнес и граждани, съобщиха от пресцентъра на МОСВ

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама