Украйна обвини Русия в кражба на „стотици хиляди тонове“ зърно

12:38, 02 май 22 25 1352 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руските сили са откраднали няколкостотин хиляди тона зърно в районите в Украйна, които те са окупирали. Това каза украинският заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки, цитиран от „Ройтерс“ и „Свободна Европа“.

В интервю за украинска медия Висоцки говори за 1,5 милиона тона зърно, за които се знае, че са складирани в окупираните територии.

Още в четвъртък украинското външно министерство обвини Русия, че краде зърно от територията, която е окупирала в Украйна и каза, че това увеличава заплахата срещу глобалната продоволствена сигурност.

Министърът на земеделието Никола Солски каза, че кражбите на зърно са се увеличили през последните две седмици. „Лично аз чувам за това от много собственици на силози в окупираните територии. Това е откровен грабеж. И това се случва навсякъде на окупирана територия“, каза Солски, цитиран от министерството.

По думите му тази ситуация може да създаде проблеми с храната в райони, които в момента не са под руски контрол. „Скоро ще има жътва на пшеницата на юг. Но фермерите в тази ситуация може да кажат: „Ето ви ключовете за трактора – идете да го съберете сами, ако искате“, посочи Солски.

Украйна е един от най-големите производители и износители на зърно. По данни на „Ройтерс“ изнасяната от Украйна и Русия пшеница се равнява на около 30% от световния експорт на зърно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама