Сблъсъци и инциденти белязаха първомайските демонстрации в Европа

09:30, 02 май 22 / Свят 25 1378 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Традиционните протести и демонстрации за 1 май бяха белязани от инциденти на някои места в Европа.

Отбелязваме Деня на труда

В Париж групи младежи, облечени с черно и с черни маски, се възползваха от традиционното първомайско шествие и изпотрошиха витрини на агенции за недвижими имоти и банки, на застрахователни компании и на няколко ресторанта за бързо хранене. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Имало е и инцидент, при който един от вандалстващите, е нападнал пожарникар, който се опитвал  да потуши пожар, запален от някои радикални протестиращи, пише БТА, като се позовава на телевизия Бе Еф Ем.

На други места във Франция десетки хиляди хора излязоха на първомайски шествия с призива за повече социална справедливост и увеличаване на покупателната способност на хората. Според първоначални данни в парижкото шествие е имало близо 21 000 души. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Арестувани са 29 души.

По време на първомайска демонстрация в Берлин кметицата на града Франциска Гифай пък беше замерена с яйце, докато говореше пред 7 500 души. Охраната ѝ бързо отвори чадър и я предпази от обстрела, предаде „Франс прес“.

В Мадрид около 10 000 души участваха в първомайски протест с искане за увеличение на заплатите и възпиране на покачването на цените. Подобни демонстрации имаше и на други места в страната.

Няколко хиляди души се събраха на демонстрация в Лондон по призива на синдикати и на екологични и социални организации.

В Италия основните синдикати призоваха за голяма демонстрация по повод 1 май, посветена и на мира. Тя се проведе в град Асизи. „Трябва да работим, за да сложим край а тази абсурдна война, поискана от Путин“, заяви пред стотици активисти, събрали се там, Маурицио Ландрини, лидер на Общата италианска конфедерация на труда. 

В Рим пък имаше голям първомайски концерт с участието на много италиански изпълнители и украинската електрофолк група „Go_A“, допълват италиански медии.

Демонстрации имаше още в Бразилия, Чили, Венецуела, Уругвай, Хондурас и други.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама