В Египет цензурират танците

19:15, 01 май 22 / Свят 25 1948 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Правозащитни организации разкритикуваха египетския съд, осъдил на затвора двама популярни певци заради видео, което те направиха с бразилска танцьорка, изпълняваща танца на корема. В клипа се виждат как те синхронизират мимиките си и се усмихват, докато танцьорката, с дълга рокля и сако, изпълнява своите движения. Видеото беше хит в YouTube през 2020 г. и събра милиони гледания.

Но съдът в Александрия призна мъжете за виновни в „нарушаване на семейните ценности“, а това се възприема като част от по-широка репресия срещу артистичното изразяване. Те също бяха осъдени заради печеленето на пари от видеото с участието на танцьорката Лордиана, която стана добре известна в Египет със своите изящни движения. Певците Хамо Бика и Омар Камал бяха осъдени на една година затвор и глоба от 10 000 египетски лири ($540). Ако заплатят същата сума плюс хонорара, затворът може да им бъде спестен.

„Хюман Райтс Уоч” смята, че Египет все повече разчита на това, което нарича „оскърбителни и неясно дефинирани семейни ценности“, за да налага контрол върху социалните медии. Правозащитната организация призовава за отмяна на клаузите от закона за киберпрестъпленията, които криминализират свободното изразяване. Най-малко дузина млади жени, действащи като влиятелни лица в социалните медии, са обвинени в нарушаване на закона. Съдилищата им налагат огромни глоби и присъди до пет години затвор.

Последната присъда е част от по-голямо ограничаване на сравнително нов жанр нискобюджетна електронна музика, известен като махраганат или фестивална музика, която е изключително популярна в Египет. Това обикновено са оптимистични и живи истории от ежедневието на по-малко заможните египтяни. Някои песни на махраганат привлякоха международно внимание, след като бяха използвани от египетския режисьор Мохамед Диаб в Moon Knight, нов сериал на Marvel.

Но държавният Синдикат на музикантите забрани публични изпълнения на махраганат от редица певци, включително от Камал. Откакто президентът Абдул Фатах ас-Сиси встъпи в длъжност, синдикатът все по-често поема ролята да порицава това, което смята за нарушения на морала. В случая на Камал беше посочено, че той е използвал думи като „алкохол“ и „хашиш“. Активистите за правата на човека твърдят, че ограниченията на свободата на словото поради обществен морал трябва да бъдат пропорционални, недискриминационни и ясно дефинирани, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама