Зеленски призова руските войници да откажат да се бият

09:22, 01 май 22 25 1896 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският президент Володимир Зеленски говори на руски във вечерното си видеообръщение, като призова руските войници да откажат да се бият в Украйна. Той каза още, че дори техните генерали очакват десетки хиляди от тях да умрат, предаде Асошиейтед прес.

Зеленски заяви, че Русия набира нови войници „със слаба мотивация и малко боен опит“ за бойните съединения, които са понесли тежки жертви в началото на войната, така че те да бъдат хвърлени обратно в битката. Той заяви, че руските командири много добре разбират, че хиляди войници ще умрат и хиляди ще бъдат ранени през идните седмици.

Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас

Руските командири лъжат войниците си, когато им казват, че могат да бъдат подведени под сериозна отговорност, ако откажат да се бият и не им казват, например, че руската армия подготвя допълнителни хладилни камиони за съхраняване на телата. Не им казват за новите загуби, които генералите очакват“, каза Зеленски. „Всеки руски войник все още може да спаси собствения си живот. По-добре е да оцелеете в Русия, отколкото да загинете на наша земя“, посочи още Зеленски, пише БТА.

Москва засилва атаките си в Донбас, Херсон минава на рубли

Москва засилва атаките си в южната и източната част на Донбас. Руски ракети удариха летището в Одеса. Руска ракета, изстреляна от Крим, е разрушила пистата на главното летище в град Одеса, заяви областният управител Максим Марченко. Няма жертви и пострадали. Летището вече не може да се използва, съобщиха украинските военни.

Руска атака разруши летището в Одеса

Президентът Володимир Зеленски обеща то да бъде възстановено. В поредното си видео обръщение той каза: „Пистата на летището в Одеса беше разрушена. Ние, разбира се, ще я възстановим. Но Одеса никога няма да забрави поведението на Русия към нея“. От Москва няма коментар за удара. От днес до 3 май в Одеса е наложен комендантски час.

Украински бойци съобщиха вчера, че 20 цивилни - жени и деца - са напуснали завода „Азовстал“ в Мариупол. По-рано в града пристигнаха представители на ООН, за да преговарят за евакуирането на блокираните в завода цивилни, които според украинските власти са стотици.

Анджелина Джоли посети обстрелвания град Лвов

Руските сили са нанесли удари в източния украински регион Донбас. Те се опитват да завладеят районите Лиман в Донецк и Сeверодонецк и Попасна в Луганск, засега без успех.

Руската рубла ще се използва в Херсон от днес, обявиха подкрепяните от Русия сили, които поеха контрола над южния украински град. Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че при обстрел от украински сили на села в Херсонска област са били убити и ранени цивилни. Няма информация кога е извършен обстрелът, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама