Петков в Копривщица: В думите на Каблешков няма страх от империята с огромна военна мощ

11:48, 01 май 22 25 1620 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес е кулминацията на честванията по повод 146 години от избухването на Априлското въстание. По традиция на историческите места ще има възстановки на въстанието, което бележи началото на българското освободително движение. Във възстановката в Копривщица се включиха над 100 души.

В думите на Тодор Каблешков няма страх от империята с огромна военна мощ, а само увереност, жажда за свобода и готовност за лична саможертва. Това каза премиерът Кирил Петков в словото си в Копривщица.

Министър-председателят започна с думи от кървавото писмо на Каблешков. „Ако сте били истински патриоти, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“. Тук няма намек в посока преклонена България сабя не я сече. Няма страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ. В тези думи има увереност, жажда за свобода, има готовност за лична саможертва в името на свободна България“, каза премиерът.

Той призова всички българи да запазят в сърцата си посланията на Каблешков и да не изпитват страх от никой, който застрашава българския интерес. „Трябва да действаме, не да говорим. Бъдещето на България зависи от самите нас, да бъдем обединени в името на по-добра България“, каза още Кирил Петков. Премиерът поднесе цветя на паметника в Копривщица, пише bTV.

По-рано през деня премиерът Кирил Петков отправи послание и в социалните мрежи. „Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с големи сърца и мечта за свобода, които точно преди 146 години - в славния Април на 1876 г., въстават срещу османското владичество. Героизмът им е неописуем. Напояват с кръвта си земята на Копривщица, Клисура, Панагюрище, Батак и още десетки селища. Със саможертвата си приковават погледа на цяла Европа“, посочи той.

Петков определи Априлското въстание като най-героичната проява на нашето национално освободително движение. То е и най-масовото - увлякло цялото българско общество с една цел – свобода. „Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си. Затова днес трябва да продължим да живеем според завета на нашите предци – заедно, в съгласие и съхранявайки българския дух.  На този свят ден от сърце пожелавам на всеки един българин да се гордее с Родината си, да бъде отговорен към себе си и обществото, за да имаме България такава, каквато я искаме“, написа още премиерът.

Румен Радев: Високо вдигната глава струва скъпо

Още вчера вечерта своето послание направи и президентът Румен Радев по време на честванията  в Копривщица. „В Копривщица знаят, че високо вдигната глава струва скъпо, но единствено с изправен гръб човек вижда ясно, върви достойно напред и може да напише Кърваво писмо, което да отвори врата към възкръсването на България. Окрилен от своя културен и духовен възход, градът ви дари на България огнените водачи на Априлската епопея Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Тяхната дързост заби ръждивия български нож в сърцето на прогнилата османска империя и показа на света, че българите отхвърлят робството и зората на българската свобода изгрява“, каза държавният глава.

„След Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а клади и костници. Това е въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата, на лудите глави, превърнали се в непреходното вдъхновение на нова България. Те оставиха след себе си онази кървава диря, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх. Оттогава ни делят век и половина, няколко войни, възходи и катастрофи, както и несбъднати идеали, но примерът за поколенията остава“, посочи още в речта си Румен Радев.

По думите му съдът на времето е отредил величие и слава на българските апостоли на свободата, чиито имена ще останат във времето. „Нека никога не забравяме тези силни и неподправени българи, защото патриотизмът им, саможертвен и просветен, е еталон, особено днес. Вечна памет на героите от април 1876 г. Да живее България“, завърши словото си държавният глава.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама