До края на юни завършват строителството на газовата връзка с Гърция

22:00, 03 май 22 / Политика 25 1969 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

До края на юни абсолютно цялото строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено и от двете страни. Този газопровод заедно с проекта за втечнен газ край Александруполис ни дават възможност за пълна диверсификация. Това заяви пред медии край Комотини премиерът Кирил Петков, който провери строителството на интерконектора Гърция – България.

Проектът ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Очакванията са газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон.

Хидравличните тестове на част от трасето са вече завършени, до този момент не сме имали дефекти и проблеми. Това означава, че качеството е добро“, добави още премиерът, цтиран от правителствената информационна служба. Петков допълни, че строителството на подобен мащабен проект е трудно, но и за двете държави газовата връзка е огромен приоритет.

Министърът-председателят подчерта и усилията на правителството да осигури нови доставчици на природен газ във връзка с нарушаването на договора от страна на „Газпром“. Вярвам, че ще договорим същите или по-добри условия за българските потребители“, заяви Петков. Предложението за превалутиране в рубли премиерът определи като „извиване на ръце“.

Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

По-рано премиерът обяви, че очаква провал на икономическия шантаж на Кремъл, след като в отговор свободна и демократична Европа демонстрира своето единство. „На руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказва в момента чрез спирането на газовите доставки, можем да се противопоставим единствено заедно“, убеден е българският министър-председател, съобщиха от правителствената информационна служба.

На официална церемония днес в Александруполис Кирил Петков, заедно с премиерите на Гърция и на Северна Македония – Кириакос Мицотакис и Димитър Ковачевски, с президента на Сърбия Александър Вучич и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, дадоха старт на изграждането на терминала за втечнен природен газ. Това е един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карата на целия регион, категоричен беше премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят Петков е убеден, че днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Премиерът специално благодари на гръцкия си колега за подкрепата, която нашата съседка ни оказва в настоящия критичен момент чрез използването на капацитета на съществуващия терминал в Ревитуса. Петков посочи и ускорената работа по интерконектора Гърция-България, който ще бъде готов в средата на настоящата година. Той изрази увереност, че по-голямата свързаност на Балканите ще бъде в интерес на икономическото развитие на цяла Европа.

Единни можем да преодолеем трудностите, създадени от Русия, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. По думите му първа стъпка в тази посока е независимата газова система в Александруполис. Гръцкият премиер бе категоричен, че много скоро руският газ в Европа ще бъде заместен от доставки от други източници.  Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски също приветстваха старта на ключовия за региона и за Европа проект. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди геополитическото значение на терминала в Александруполис и изтъкна значението на това да има европейска енергийна платформа.

Газопроводът IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Към този момент проектът е завършен на 92% като линейната част е изпълнена. Продължават дейностите по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при гр. Стара Загора и гр. Комотини. Станцията на българска територия е в много напреднал етап на изпълнение и предстои да бъде довършена и хидротествана в рамките на месец май.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама