Нинова склонна България да ремонтира украинска военна техника, но не и да праща своя

19:01, 29 апр 22 / Политика 25 1670 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП ще напусне управляващата коалиция, ако Министерският съвет вземе решение за изпращане на оръжие на Украйна, но в същото време е склонна да обсъжда ремонта на украинска военна техника у нас. Това стана ясно от изявата на лидера на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова на зеленчуковата борса в село „Първенец”, пише Mediapool.

Там тя каза, че България изнася оръжие за 50 държави, но „нито един патрон не е заминал за Украйна”. В същото време има все повече данни, че българско оръжие достига до Украйна, като минава през други държави.

Нинова допълни, че има сключени договори с Полша и други държави и част от тях са подписани преди избухването на войната.България не може да осъществява контрол какво се случва след това”, каза тя и добави, че „няма нито един договор за Украйна или Русия”.

Големите кавички: „Няма да разреша оръжия за Украйна, ако ще да ме сменят“

Нинова за пореден път каза, че БСП ще напусне коалицията, ако Министерският съвет вземе решение за изпращане на военна помощ. Предупреждението ѝ идва само дни преди насрочено извънредно заседание на парламента, на което трябва да се обсъжда военна помощ за Украйна. То ще се проведе на 4 май.

Петков: Вярвам, че Корнелия Нинова няма да напусне коалицията

По-късно премиерът Кирил Петков от Румъния посочи, че вярва, че Нинова няма да напусне коалицията. „Г-жа Нинова, като коалиционен партньор, вярвам, че няма да напусне коалицията”, заяви премиерът.

Въпреки многото разногласия, коалицията продължава да работи и дава добри резултати, каза още Кирил Петков.

Той отново препотвърди позицията на „Продължаваме промяната, че групата ще гласува „за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна и припомни, че в четвъртък президентът Зеленски е поискал военните български заводи да ремонтират украйнска техника. Преди ден премиерът Кирил Петков каза в Украйна, че България е готова да ремонтира украинска военна техника в държавните заводи „ТЕТЕР и „Авионамс, специализирани в поддръжката на съветско оборудване.

България може да ремонтира украинска военна техника

На въпрос може ли военната ни индустрия да обслужи военните машини, които от Украйна са поискали да ремонтират у нас, Нинова отговори, че „Авионамс” и „Терем” са добри български предприятия, „но дали имат ресурс за това, което би изпратила Украйна, не знаем, защото не знаем какво ще дойде”.

В парламента има три предложения за помощ към Украйна. На ГЕРБ и „Демократична България” за военна помощ и на „Продължаваме промяната” за „техническа помощ за защитни цели”. Според Нинова трябва да се изчака да се види какво решение в сряда ще вземе Народното събрание. Въпреки заплахата за евентуално напускане Нинова не прогнозира предсрочни избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама