Александровската гробница получи знак за европейско наследство

15:10, 01 май 22 / Култура 25 1610 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия награди Тракийската гробница край хасковското село Александрово със знак за европейско наследство, съобщи във Facebook страницата си Регионалният исторически музей в Хасково (РИМ), който стопанисва националния туристически обект.

От 2013 г. насам са наградени общо 60 исторически и културни паметници, които имат основополагащо значение за създаването на съвременна Европа. Гробницата край Александрово е първият български обект, който ще носи знака за европейско наследство, уточняват от РИМ. 

На официална церемония в Брюксел на 13 юни ЕК ще награди избраните общо 12 обекта за 2021 г. и ще раздаде официалните табели със знака, който да бъде поставен на входовете.

Обектите на европейското наследство имат за цел популяризиране на символните евроценности и на ролята, която тези обекти играят в историята и културата на Европа. Тези обекти предлагат и ценни образователни дейности, особено за младите хора, пишат още от РИМ.

Музейният център Тракийско изкуство в Източните Родопи с точното копие на некропола бе построен и открит през 2009 година с финансова помощ от японското правителство в размер на три милиона долара. Сред експонатите е златно съкровище, датирано от 4500 - 4000 г. пр. Хр.    

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама