Европа иска да създаде нов трибунал за агресията в Украйна

11:16, 29 апр 22 25 1368 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за „спешно“ създаване на извънреден международен трибунал във връзка с войната в Украйна. В резолюция на организацията се казва, че бъдещото съдилище трябва да разследва престъплението агресия, извършено от Руската федерация.

Документът беше приет със 115 гласа „за“, нито един „против“ и един „въздържал се“. Гласуването не беше поименно.

Резолюцията е първият международен документ, който посочва идеологията, продиктувала военната агресия на Русия. Видът на предложения трибунал няма пълен аналог в историята на извънредните международни съдилища, пише „Свободна Европа“.

Русский мир и войната

В резолюцията се говори за „Русский мир (руски свят) като за идеология, довела до войната.

Русский мир е понятие, съществувало по времето на царска Русия и възродено от президента Владимир Путин. То означава общество, обединено от руската култура, език, традиции и православна религия.

 „ПАСЕ обръща внимание на идеологията „Русский мир, която се наложи в Руската федерация и стана държавна идеология, превърната от Кремъл в инструмент за насърчаване на война (…) Тази идеология се използва за унищожаване на остатъците от гражданска демокрация, за възпитание на нови милитаризирани поколения в Руската федерация и за оправдаване на външната й агресия“, пише в резолюцията.

Институцията призовава международната общност „да изпрати обратното послание“, като потърси отговорност от извършителите на престъпления. „Това трябва да важи и за извършителите на престъплението агресия, а именно политическото и военното ръководство на Руската федерация, които са отговорни за започването на продължаващата война“, се казва в текста.

Защо е нужен извънреден орган

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. с бомбардиране на множество градове, убийства на цивилни, изнасилвания, изтезания и мародерство. Оттогава се говори за нуждата да се разследват четири големи престъпления, предполагаемо извършвани на украинска територия – военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия.

И четирите могат да бъдат разследвани от Международния наказателен съд в Хага, който е постоянно действащ съдебен орган. Но според устава на този съд за започването на дело, свързано с агресия, е нужно и съгласието на Съвета за сигурност на ООН, където Русия има право на вето.

 „[Престъплението агресия] в момента не може да се разследва от Международния наказателен съд, без да има резолюция [за това] от Съвета за сигурност на ООН, която Руската федерация най-вероятно би блокирала, използвайки правото си на вето“, пише в текста на ПАСЕ, приет в четвъртък вечерта.

Останалите три престъпления могат да бъдат свободно разследвани от съда в Хага и ПАСЕ призовава европейските държави да окажат всякакво съдействие на прокурора в неговата работа.

Как ще изглежда бъдещият трибунал

Извънредният трибунал, който предстои да се създаде изключително и само за престъплението агресия, ще заседава в Страсбург, ще има правото „да издава международни заповеди за арест и няма да бъде ограничаван [в дейността си] от държавен имунитет, нито от имунитета на държавни глави или на други държавни функционери“, предлага ПАСЕ.

Новото съдилище ще бъде създадено „от група държави-съмишленици под формата на многостранен договор, одобрен от Общото събрание на ООН и с подкрепата на Съвета на Европа, Европейския съюз и други международни организации“, се казва в документа.

Преди дни руският външен министър Сергей Лавров каза, че „Западът“ се опитва да преодолее руското право на вето в Съвета за сигурност, като прехвърля неговите правомощия на Общото събрание.

На 2 март Общото събрание на ООН осъди руската военна агресия срещу Украйна със само 5 гласа „против“. Това стана преди да е известно за престъпленията в Буча и в самото начало на обсадата на Мариупол.

В началото на април американският президент Джо Байдън заяви, че Владимир Путин трябва да бъде даден на военен трибунал за убийствата в Буча.

Награда за Буча

ПАСЕ на два пъти казва, че е „ужасена“ от новините от Украйна и изброява убийствата на цивилни в Буча, сриването до основи на град Мариупол, бомбардирането на граждански обекти в Харков, както и данните за изтезания и изнасилвания като оръжие във войната.

В резолюцията пише, че президентът Путин е наградил с почетно звание 64-а мотострелкова бригада, която се е намирала в Буча по време на убийствата. „[Това] изпраща опустошително послание към семействата на жертвите и цинично насърчава руските войските да продължат безнаказано да извършват подобни действия“, казва ПАСЕ.

Само преди дни руският президент направи герой и чеченски командир, овладял Мариупол.

Резолюцията напомня, че в различните държави има имущество на санкционирани руски граждани. Ако то бъде окончателно отнето, страните се призовават да го използват за компенсации за Украйна и нейните граждани.

Кои са авторите на текста

Резолюцията беше приета въз основа на доклад, изготвен от полския депутат Александър Почей. Откакто е започнала войната, Украйна е най-силно подкрепяна от Полша, Латвия, Литва и Естония. Предполага се, че тези държави ще бъдат част от бъдещия договор, с който ще се създаде трибуналът.

ПАСЕ е орган на Съвета на Европа, в който са представени депутати от националните парламенти на 47 държави. Резолюцията беше гласувана 20 дни след като Съветът на Европа стана първата международна организация, изключила Русия от състава си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама