Броим врабчетата

16:30, 29 апр 22 25 1535 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кои са любимите ви градски птици? Сигурни сме, че повечето от вас ще отговорят – врабчетата. Близки, познати и симпатични, тези птици съпътстват живота на човека от 100 века.

Замисляли ли сте се обаче кога за последен път видяхте врабче? Преди три дни, преди седмица или повече? А само допреди десетилетие врабчетата бяха част от ежедневието ни.

Врабчетата намаляват и това е факт. За последните 10 години са с 30% по-малко. Ще продължи ли тази тенденция и има ли вероятност любимите ни градски птици да изчезнат напълно от живота ни?

Да преброим врабчетата

„Ние броим врабчетата“ е кампания на Българското дружество за защита на птиците, която цели да въвлече голям брой хора в мониторинга на врабчета. Кампанията има природозащитен и образователен аспект, а резултатите са с обществена значимост. Това е второ издание на кампанията. 

Как става?

10 минути – само толкова са нужни. 10 безценни минути, които могат да ни разкрият какво се случва в света на врабчетата. Направете си бърза регистрация.

Изберете си най-удобното за вас място за броене, което да може да посещавате и в бъдеще – отбележете го на интерактивната карта. Ако миналата година сте броили вече, бройте на същото място. Бъдете там между 9.00 и 12.00 часа.

Точно за 10 минути пребройте колкото врабчета видите…или не видите – това също е много важно.

Запишете броя на наблюдаваните врабчета, вида им и отбележете особеностите на мястото за броене (парк с дървета, междублоково пространство, булевард, селска улица и др.)

Може да преборите повече от едно място, но разстоянието между отделните места трябва да е повече от 300 м и да успеете да направите броенето и да пратите данните в интервала от 9.00 до 12.00 ч. Закъснели врабчебройци не приемаме, пишат от дружеството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама