А1 с ръст на всички основни бизнес показатели през първото тримесечие на 2022 г.

14:49, 27 апр 22 25 1318 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

А1 България започва силно финансовата година и продължава тенденцията на ръст през първото тримесечие, което се дължи на приходите от мобилни и фиксирани услуги, както и на бизнес ICT решенията. През първото тримесечие на 2022 г., спрямо същия период на миналата година, общите приходи на компанията са се увеличили с 3,7% до 137 млн. евро, а приходите от услуги с 8,5% до 114,9 млн. евро. Печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) възлиза на 59,3 млн. евро, регистрирайки ръст от 6,7%.

Фиксираните услуги продължават да растат през първата четвърт на годината, като регистрират увеличение от 14,1% до 40,1 млн. евро. Добрите резултати се дължат основно на увеличеното търсене на услуги за широколентов интернет, ексклузивно спортно съдържание с каналите MAX Sport, интерактивна телевизия Xplore TV, която вече има над 100 000 абоната, и бързото развитие на безкабелната интерактивна ТВ с приложението Xplore TV. Общият брой на фиксираните услуги също регистрира ръст от 3,5%, като най-голямо е увеличението при интерактивната телевизия с 4,8%, а при широколентовия интернет е 3,9%.

Другият основен фактор за силните резултати в този сегмент е развитието на бизнес ICT услугите на компанията. През първото тримесечие на годината А1 България беше отличена от Dell Technologies като Platinum Solution Provider партньор, което потвърждава експертизата на екипа и качеството на услугите, които А1 предлага на своите клиенти. Телекомът беше сертифициран и като Customer Experience Specialization партньор на Cisco, което е задължително условие за всички златни партньори на Cisco, какъвто е А1 за региона на Югоизточна Европа.

През първото тримесечие на 2022 г. А1 продължи да развива своята 5G ULTRA мрежа, която вече покрива над 85 града и курорта и предлага гигабитови скорости на сваляне на информация. Пазарът на мобилни услуги остана стабилен през първите три месеца на годината, като се забелязва увеличено търсене на мобилни планове с неограничени минути и мегабайти с достъп до 5G Unlimited. В същото време се наблюдава увеличено търсене на предплатени карти, което се дължи и на даренията на компанията за бежанците от войната в Украйна. Тези фактори спомагат за увеличаването на приходите от мобилни услуги с 5,7% до 74,8 млн. евро през първите три месеца от годината.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама