Русия твърди, че е поела контрола над Херсонска област

08:56, 27 апр 22 25 1461 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия твърди, че е поела контрола над Херсонска област.  Руското Министерство на отбраната заяви, че неговите сили са „освободили“ целия регион Херсон в Южна Украйна. По-рано във вторник местен украински военен представител каза, че руската армия е назначила нови ръководители на областната администрация и градския съвет, предаде Нова телевизия. 

Кметът на град Херсон Ихол Коликаев обаче отказва да сътрудничи на администрацията, назначена от руските войски. Според руската информационна агенция Интерфакс руските военни са завзели и части от Харков, Запорожие и Николаев. 

Херсонска област е важна с това, че осигурява и гарантира сухопътния достъп до Крим по Азовското крайбрежие.

Междувременно САЩ осъдиха остро изказването на руския външен министър Сергей Лавров за заплахата от ядрена война. „Смятаме, че свободното говорене за ядрени оръжия и ядрената ескалация е особено безотговорно и е върхът на безотговорността. Когато става въпрос за потенциална ядрена ескалация, разбира се, ние обръщаме много внимание на действията на Русия, на това, което тя прави, на това, което не прави”, заяви Нед Прайс.

Поредица от взривове в руския град Белгород, гори и склад с боеприпаси

Поредица от взривове бяха чути в ранните часове на днешния ден в руския град Белгород близо до границата с Украйна, а в областта гори склад с боеприпаси, предадоха БТА и Ройтерс, позовавайки се на губернатора на региона Вячеслав Гладков.

Няма пострадали цивилни от пожара, избухнал в района на село Старая Нелидовка.

Не са разрушени жилищни сгради, предаде ТАСС, цитирайки губернатора.

През нощта той написа в канала си в Телеграм, че се е събудил от силен звук, които приличал на взрив. Веднага след това прозвучали „още три взрива“, каза той.

Оперативните служби на града търсели причините за тези звуци, но още не я била открили, заяви Гладков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама