Путин направи герой и чеченски командир, овладял Мариупол

15:49, 26 апр 22 25 2158 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Героите на Руската федерация се увеличиха с още един. Президентът Владимир Путин издаде указ, с който присъди званието „Герой на Русия“ на Адам Делимханов. Той е отличен за „мъжество и героизъм“.

„Делимханов е известен като личния палач на Рамзан Кадиров (също „герой“ между другото). Той има на сметката си убийства на журналисти и опозиционни активисти“, съобщи Nexta Live в канала си в Телеграм, цитиран от offnews.bg.

Кадиров: Ще превземем Киев и всички други градове

Адам Султанович Делимханов е роден на 25 септември 1969 г. в село Беной Ножай-Юртски район на Чеченско-Ингушката автономна съветска социалистическа република. Той е бил депутат на Държавната дума, избран през декември 2007 г. в листата на партия „Единна Русия“, зам.-председател на парламентарната комисия по федерация и регионална политика. Преди това - от юли 2006 г., е заместник министър-председател в правителството на Чеченската република. Бил е още командир на частен охранителен полк, който охранява нефтени находища и тръбопроводи в Чечения, през 2003 г. е работил в служба за сигурност на Ахмад Кадиров

На 18 ноември 2006 г. в Москва е убит бившият командир на батальон „Горец“ подполковник от ФСБ Мовлади Байсаров. Ръководството на спецоперацията се приписва на Делимханов, освен това някои медии твърдят, че именно той е произвел контролния изстрел от личния си пистолет. Байсаров е смятан за личен враг на Рамзан Кадиров. Самият Делимханов отрича.

Преди броени дни Рамзан Кадиров пък публикува видеоклип от Мариупол, на който се вижда как Адам Делимханов е заобиколен от чеченски бойци на фона на горяща сграда. В клипа той казва, че спецоперацията по унищожаването и прочистването на Мариупол е завършена“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама