Цветана Манева с „Аскеер“ за цялостно творчество

12:49, 26 апр 22 / Култура 25 1628 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Актрисата Цветана Манева получава „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство, съобщиха от Театър „Българска армия“.

Цветана Манева нарича себе си театрална актриса, независимо от многото ѝ роли в киното и телевизията. Тя завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България. Не само защото животът ѝ минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини.

Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, госпожица Юлия, Фру Алвинг, Джулия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел, Ана са само част от театралните ѝ превъплъщения, които публиката помни, а критиката анализира. Творческата ѝ съдба я среща с автори като Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Стриндберг, Чехов, Йовков, Тенеси Улиямс, Жан Ануи, Лорка, Едуард Олби, Константин Илиев, Яна Борисова, Ева Енслър и други.

Цветана Манева е актриса с много лица. През годините не се уплаши от хода на времето. Не се опита да го спре. Променя се пред своята публика.

Цветана Манева завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Тя е актриса на риска. Не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян, Възкресия Вихърова, Галин Стоев, Христо Христов, Панталей Панталеев, Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други.

Като почетен професор в Нов български университет възпита няколко поколения млади театрали, а повече от 25 години е директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Цветана Манева е от изключителните присъствия в българския театър, защото владее достойно емоциите си. Актриса с талант и позиция. Последователна. И категорична. Особено, когато носи отговорност за другите. В живота е лаконична за успехите и наградите, за обичта на публиката, която я следва вече 50 години: „Преминах през житейски и творчески изпитания. Справих се. Справям се още“.

Номинациите в останалите категории на наградите „Аскеер“ за 2022 г. ще бъдат обявени на 9 май.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:21, 26 апр 22

Неизчерпаем талант за говорящото кино е Цветана Манева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама