DMS: Спасете мандата, Нинова ми извива ръцете

12:40, 26 апр 22 / Политика 25 2202 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Три месеца след началото на войната в Украйна, България и Унгария все още остават единствените страни в ЕС, които не са изпратили оръжие на нападнатата от Русия държава. А причината за това е пределно ясна - страхът на премиера Кирил Петков да не разсърди коалиционния си партньор, в лицето на БСП и да не изтърве мандата си. Именно това го подтикна да подходи дори до нестандартни и недържавнически методи, за да „помогне“ на Украйна, като поде инициатива всеки желаещ да дари една своя заплата (както той вече бил направил), а укранците сами да си купят оръжие и боеприпаси. Утре пък лично той щял да води коалиционните си партньори в Киев, за да видят от какво аджеба наистина има нужда защитаващият родината си народ

Сякаш досега никой не е разбрал ежедневните обръщения на украинския президент Влодимир Зеленски към целия свят. Нито призивите на външния министър Дмитро Кулеба, който ясно заяви при посещението си у нас преди броени дни, че Украйна има нужда от оръжия и че изпращането само на каски и бронежилетки означава да умрат защитени. 

Дарителската акция на министър-председателя, обявена по време на великденските празници, би била много благородна, ако не беше министър-председател, а обикновен гражданин. Като човек на най-високата длъжност в изпълнителната власт на България, обаче, е меко казано недопустимо да прехвърля собствената си отговорност от страх да излезе с твърда и категорична държавническа позиция на народа, който го е избрал. Това е и обида към хората, на които именно той обеща, че няма да се страхува и ще докаже, че промяната е възможна. Защото изказвания от типа на: „като гражданина Петков смятам, че трябва да дарим оръжия, но като премиер имам коалиционни партньори, които чертаят червени линии“ не оправдават действията му. Тъкмо напротив, само доказват, че статуквото, срещу което уж се бореше, може да му извива ръцете. 

А и все пак е добре гражданинът, а и премиерът Петков, да си припомни, че дарителските кампании ги има именно за да кърпят пропуските в държавата. Ако тя си вършеше работата, едва ли щеше да е нужно да събираме капачки, кенчета и стотинки за неща, които биха могли да се поемат от нашите данъци, отиващи в държавната хазна. Именно затова предлагаме на министър-председателя, вместо да иска заплатите на народа по време на инфлация и когато България продължава да е с най-ниската минимална заплата в ЕС, а пенсионерите едва да връзват двата края и да се избиват за бутилка олио на промоция, да поиска от министрите си и от депутатите да се стегнат и да започнат да се държат като истински политици. А при добра воля, който поиска може и да дари министерската или депутатската си заплата. Все пак техните заплати са в пъти по-високи от тези на средностатистическия българин, а и така или иначе идват от джоба на народа. Освен това могат да дарят и собствената си партийна субсидия. 

И понеже се оказа, че Кирил Петков и пиарът на кабинетът му са „фенове“ на дарителските кампании, ние от Topnovini.bg им предлагаме да започнат да даряват ежемесечно пари, чрез посочените по-горе методи, и за други неща, за които все не стигат тези от държавния бюджет: 

  1. За детска болница. България продължава да е единствената държава в Европейския съюз, която няма модерна детска болница. 

  2. За неонатални линейки. Вместо да събираме капачки и кенчета, за да оборудваме болниците с животоспасяващи неонатални линейки, може държавата или поне политиците да започнат да дарят подобни придобивки. 

  3. За необходимата модерна техника и оборудване в държавните болници и за по-високи заплати на медицинските ни специалисти. Така няма да е необходимо да събираме по левче за хилядите нуждаещи се от спешни операции в чужбина. Ще имаме хем модерни болници, в които да може се извършат, хем кадърни български лекари. 

  4. За повече детски градини. Така ще се реши ежегодният проблем десетки родители да се чудят как едновременно да работят и да гледат децата си, след като не са били приети в държавна градина, а за частна просто нямат пари. 

  5. За ремонт на пътищата и за заплата на пътните строители. Ако спешно не се задействат ремонтните дейности, катастрофите няма да намалеят от самосебе си, а трагедията на АМ „Струма“ е въпрос на време да се повтори. 

  6. За по-високи и достойни пенсии. Въпреки предизборните обещания, очевидно и този път не стигнаха държавните пари за наистина достойни и високи пенсии. 

  7. За сметките за ток на българските храмове. След като не може да минат на битов ток, тогава политиците да дарят и да помогнат. 

  8. И не на последно място за бойни машини и военна техника за НАШАТА държава. Утре може и ние да се окажем в положението на Украйна, а остарялата ни военна техника е в плачевно състояние. 

Освен дарителските кампании, обаче, е добре премиерът Кирил Петков да заеме твърда позиция относно изпращането на оръжия на Украйна преди опознавателната екскурзия на коалицията до там. Самият Володимир Зеленски също изтъкна, че не иска в страната му да идват политици за PR селфита, ако няма да предлагат реална помощ. В противен случай визитата им не само ще е безсмислена, но и отново ще бъде в полза по-скоро на опозицията, която само ги чака да се самозакопаят в собствените си издънки. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:09, 26 апр 22

Миндянският селяндур не можа да разбере, че целокупният бг народ, независимо за кого е гласувал, не желае да се изпращат оръжия. Искаме мир и преговори, дипломация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама