36 години от аварията в Чернобил

08:35, 26 апр 22 / Свят 25 1495 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова
Войник от запаса изчиства излизащо от зоната МПС
Вертолет оценява щетите след аварията
Войник от запаса изчиства излизащо от зоната МПС

На днешния ден се навършват 36 години от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна. На 26 април 1986 г. в четвъртия енергиен блок на централната избухва мощна експлозия, предизвикала изхвърляне на огромно количество радиоактивни вещества в атмосферата. Според различни данни на експерти, вписани в официалните доклади, засегнатият район е около 160 хил. квадратни километра.

Зоните, които са най-силно засегнати от радиацията, са разделени на четири. Първата е т. нар. забранена зона, поставена под ръководството на въоръжените сили на тогавашния Съветски съюз. Тя обхваща радиус от около 30 км от атомната централа, а местното население подлежи на евакуация. Следват зоните за преселване, където замърсяването също е значително, зона на пребиваване с право на преселване и зона на пребиваване с преференциален социално-икономически статус.

Нов руски сериал обвинява ЦРУ за аварията в Чернобил

Градовете Припят и Чернобил са изцяло евакуирани.

Пряко засегнати от аварията са повече от 2 млн. души, а стотици са починалите от ударните дози радиация, които са получили. Сред тях са пожарникарите, първи дошли на мястото на инцидента, и т. нар. ликвидатори, които са рискували живота си в опит да отстранят и минимизират последиците. Действителната щета обаче няма как да бъде оценена, тъй като няма как да бъде оценено и вредното въздействие и последиците за последващите поколения, пише БГНЕС.

В България населението също е сериозно пострадало от радиацията, отчитат експерти. Основната причина за това са властите от тогавашния комунистически режим, които не информират своевременно за възникналия проблем, а оттам и не са предприети всички действия за защита на населението.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама