Мъск сключи сделка за придобиването на Twitter

08:26, 26 апр 22 / Свят 25 1370 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Илон Мъск, най-богатият човек в света, най-накрая ще успее да придобие компанията зад социалната мрежа Twitter. Бордът на директорите на платформата за микроблогове прие предложението на Мъск за 44 милиарда долара.

Милиардерът представи офертата за покупка на Twitter по-рано този месец на стойност $54,20 за акция, малко след като купи 9,2% дял от компанията на 4 април. Акциите на Twitter по това време се търгуваха под $40 за акция.

Въпреки това първоначално бордът на Twitter не беше склонен да приеме офертата и дори имаше план за правата на акционерите, известен като „отровно хапче“, за да защити компанията от това, което смяташе за враждебно поглъщане. Но по-рано тази седмица се появиха съобщения, че ръководителите на Twitter са започнали да се подготвят за обсъждане на сделката, припомня Нова телевизия.

Акциите на Twitter скочиха с над 35%, откакто Мъск обяви плановете си за придобиване. Те се търгуваха над $52 за акция в началото на деня.

Мъск отива на съд заради акциите си в Twitter

Републиканци приветстват сделката, демократи виждат заплаха за демокрацията

Конгресмени от Републиканската партия в САЩ приветстваха новината, а техни колеги от Демократическата партия осъдиха сделката като „опасна за демокрацията”, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Консерватори многократно са обвинявали Twitter, че заглушава гласовете на хората с десни възгледи. Те приветстваха перспективата за по-малко контрол под ръководството на Мъск, който в миналото е критикувал работата на модераторите в мрежата. „Свободното слово се завръща”, написа в Twitter конгресменът републиканец Джим Джордан. „Надявам се, че Илон Мъск ще помогне да се ограничат големите технологични компании в цензурирането на потребители с различна гледна точка”, каза сенаторката републиканка Марша Блакбърн.

На фона на опасения от страна на правозащитници, че сделката може да доведе до неограничен поток от реч на омразата, народни представители от Демократическата партия призоваха за повече отчетност. Сенаторката Елизабет Уорън заяви, че придобиването на Twitter от Мъск е „опасно за нашата демокрация”. „Милиардери като Илон Мъск играят по различни правила от всички останали, като трупат власт в своя собствена изгода. Нуждаем се от данък върху богатството и солидни правила, за да търсим отчетност от страна на големите технологични компании”, добави тя.

Говорителката на Белия дом Джен Саки отказа да коментира директно сделката, но каза: „Президентът отдавана говори за безпокойството си от силата на социалните мрежи, в това число Twitter и други, да разпространяват дезинформация”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама