Политически новак спечели изборите в Словения

11:39, 25 апр 22 / Свят 25 1211 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Оспорваната битка за властта в Словения през следващите четири години спечели опозицията, оглавявана от бизнесмена Роберт Голоб.

Големият губещ е премиерът Янез Янша.

Политическият новак - либералът Роберт Голоб, победи трикратния министър-председател на Словения - консерватора Янез Янса, на изборите в неделя в страна, разделена от остри политически разногласия относно върховенството на закона, коментира АФП.

Ляволибералното „Движение Свобода“ на Голоб, което той основа през януари, се основава на гнева срещу режима на Янса в бившата югославска република, отбелязва агенцията, цитирана от БНР.

Опозицията обвинява Янса, че се е опитал да подкопае демократичните институции и свободата на печата, откакто се върна на власт през 2020 г.

След преброяването на почти всички гласове в страната с население от около два милиона души Движението за свобода получи 34,5% от гласовете в сравнение с 23,6% за Словенската демократическа партия на Янша.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама