САЩ с нова военна помощ за Киев, Москва иска спиране на доставките на оръжие

09:43, 25 апр 22 25 1679 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

САЩ ще изпрати нова военна помощ на Украйна, а американското дипломатическо присъствие ще се завърне постепенно в Киев. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкeн, който заедно с министъра на отбраната Лойд Остин се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев тази нощ, пише Mediapool.

Това беше първото посещение на американски лидери в Украйна след началото на руското нашествие на 24 февруари, предаде Франс прес, като цитира американски представители.

Блинкън обяви нова военна помощ - пряка и непряка, за над 713 милиона долара. Тя ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа, посочва Ройтерс. От тези средства около 322 милиона долара са предназначени за Киев, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите ще бъдат разделени между страни от НАТО и други държави, предоставили помощ на Украйна от началото на войната.

Новото финансиране е различно от предишните помощи на САЩ за Украйна. То не включва оръжия от складовете на американската армия, а пари, които страните могат да използват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.

Освен това Вашингтон е одобрил продажба на боеприпаси на стойност 165 милиона долара. Те не са произведени в САЩ и са съвместими с оръжията от съветската епоха, използвани в Украйна, отбелязва АП.

С това общата сума на американската военна помощ за Украйна от началото на войната достигна 3,7 милиарда долара.

Очаква се Байдън да номинира Бриджит Бринк за посланик на САЩ в Украйна. Възможно е американските дипломати да се върнат в Украйна до края на седмицата. Посещението на двамата министри беше потвърдено, след като те се завърнаха на полска територия, отбелязва АФП.

Русия иска спиране на американското оръжие за Киев

Русия е предала на САЩ нота с искане да се прекратят американските доставки на оръжие за Украйна. Това съобщи руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

800 милиона долара, такава е стойността на оръжията, които ще бъдат доставени оръжия за Киев от Вашингтон, каза Антонов в интервю за телевизия Русия-24Това е огромна сума, тя не помага на търсенето на дипломатическо решение, регулирането на ситуацията. Предавали ли сме нота - да, подчертахме неприемливостта на ситуацията, заяви той.  Допълни, че Русия е поискала прекратяване на тази практика.

САЩ се опитват да повишат още повече залозите и да изострят ситуацията, коментира Антонов.

Задачата е да не се допусне, както американски сенатори заявяват открито, Русия да стои твърдо на краката си, руските интереси да се уважават по света, да се чува гласът на Русия", добави дипломатът.

Около 5,2 милиона украинци са избягали от войната

Броят на украинците, които са избягали от страната след нахлуването на Русия преди два месеца, наближава 5.2 милиона души, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), предаде АФП.

Общият брой от 5 186 744 души е с 23 058 повече от данните от събота, съобщи ВКБООН.

Досега през април страната са напуснали повече от 1 151 000 украинци, докато само през март те са били 3.4 милиона.

Освен бежанците, по оценки на МОМ, повече от 7.7 милиона души са били разселени в рамките на Украйна.

Почти две трети от украинските деца е трябвало да напуснат домовете си, включително тези, които остават в страната.

Преди инвазията Украйна имаше население от 37 милиона души в регионите под правителствен контрол, с изключение на анексирания от Русия Крим и контролираните от проруските сепаратисти региони в източната част на страната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама