Руски правителствен самолет е прелетял над България

15:33, 24 апр 22 25 1944 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Руски правителствен самолет е прелетял над въздушното ни пространство.

Става въпрос за разрешен полет от Министерството на външните работи, който е имал хуманитарна цел – прибиране на руски дипломати, потвърди пред БГНЕС официален представител на правителството на България.

Руският правителствен самолет е кацнал в 9.26 ч. тази сутрин на летището в Белград „Никола Тесла“. Той е излетял от Сочи и е прелетял през въздушното пространство на България, която още през месец февруари тази година съобщи, че забранява полетите на руския самолети през нейна територия.

Самолетът е навлязъл в родното небе между Варна и Бургас и го е напуснал в района на Видин. Полетът е започнал в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от известния сайт Flightradar.24

Снимки: БГНЕС 

Според телевизия N1, излъчваща в няколко републики на бивша Югославия, този самолет е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба и не могат да се завърнат в Русия.

Телевизията показа и снимка от самолета на летището в Белград. Подобни полети, уточнява N1, са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел да прибере руски дипломати.

Подобен полет със същия самолет е бил осъществен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.

Според справка на БГНЕС преди малко самолетът е прелетял над територията на България обратно за Русия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама