Митрополит Антоний: Няма диалог между държавата и църквата

09:48, 23 апр 22 25 1268 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Няма диалог между българската държава и българската православна църква, заяви западно и средноевропейският митрополит Антоний.

Още в началото на годината и в края на миналата се постави въпросът за електроенергията, която знаем, че се повишава постоянно в България. Тъй като храмовете и манастирите са потребители на промишлен ток, поставихме въпроса да минем на битов като потребители, защото наистина сметките за ток са много големи“, обясни митрополит Антоний. „Присъствах на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание, където общо взето този въпрос бе превърнат в политически дебат между основните политически партии и не беше решен“, коментира той, като допълни, че към днешен ден няма отговор от изпълнителната власт на на тази молба.

И не само това, църквата има доста въпроси, за които иска да се обърне към българската държава. Светият синод изготви пълен комплект и е в процес да финализира учебници по вероучение, от дълги години настояваме да бъде въведен предмет „Религия“ в българското училище като задължителен. Има и много други въпроси, така че що се отнася до диалога между църква и държава, той трябва да бъде много, много интензивен, конструктивен и градивен в полза на нашето общество“, отбеляза митрополит Антоний в ефира на bTV. 

Среща патриарх - премиер 

По думите му среща между премиера и патриарха би могла да се състои при заявяване на такава по начина, по който би трябвало да бъде направена – с официално писмо с конкретни теми, които искат да бъдат обсъдени както държавата, така и църквата.

Аз мисля, че тук става въпрос не толкова до някакво напрежение, колкото до липса на комуникация от гледна точка на протокола и на съветниците на господин премиера, така че да намери хора, които да го посъветват как да бъде проведена тази среща“, заяви той.

Българската православна църква е една от институциите, която е оказва благоприятно и ползотворно влияние върху нашето общество, защото наистина живеем във времена, които наистина са особено трудни“, каза още митрополитът.

Благодатният огън 

Тази година Благодатният огън не се пренася от Йерусалим заради ограниченията, които самата държава Израел налага за честванията на Възкресение Христово.

„Ограничен е достъпът до самия храм, който поставя много въпросителни, на които ние нямаме конкретен и сигурен отговор. И именно заради това Светият синод на българската православна църква благоразсъди Благодатният огън се раздаде в нашата страна от местата, на които се пази в епархиите“, обясни митрополитът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама