Спасиха ръката на 13-месечно момченце при уникална операция

14:18, 20 апр 22 / Общество 25 1241 Шрифт:
Биляна Иванова

Екип съдови хирурзи, воден от доц. Стефан Стефанов, завеждащ на отделението по Съдова хирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост, съдови специалисти от болница Токуда със завеждащ клиника проф. Васил Червенков, заедно с гостуващия специално за интервенцията проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника „Донаущат“ във Виена, Австрия, извършиха рядка съдова операция при едногодишно дете с аневризма на артерията на китката и му дадоха шанс за пълноценен живот.

Операцията беше реализирана на територията на Болница Токуда под анестезиологичната грижа на екип от специалисти. Пациентът е момченце на 13 месеца, което е с нарастваща подутина на дясната китка, първоначално интерпретирана като киста на ръката. След преглед и еходоплерова сонография доц. Стефанов поставя изключително рядката диагноза „Аневризма на радиална артерия“. Диагнозата е потвърдена от проф. Галина Кирова – завеждащ клиника по Образна диагностика в Токуда чрез Магнитно резонансна томография в динамика.

Екипът планира и извършва операция, при която се изрязва аневризмата, а артерията се възстановява с термино-терминална анастомоза. Операцията завършва успешно, въпреки екстремно малкия размер на артерията – само 1.5 мм. След кратък болничен престой, малкият пациент е изписан в добро здраве, а проходимостта на артерията е потвърдена чрез Доплерова сонография, съобщиха от лечебното заведение. 

„Радвам се, че имам възможност да работя рамо до рамо със специалисти с огромен опит, които биха направили всичко по силите си, за да спасят живота на едно малко дете. Благодаря и на проф. Холценбайн, който за пореден път оставя натоварената си програма във Виена и откликва на наша покана за съвместна операция от толкова сложно естество“, коментира доц. Стефанов след успешното изписване на детето.

„Благодарна съм на целия екип лекари за грижата към моето дете. Искам да благодаря и на доц. Стефанов, който с търпение и внимание ни обясняваше всяка една стъпка преди операцията и вдъхваше спокойствие в тези тревожни за нас дни. Вечно ще сме благодарни за това“, каза майката на детето Христинка Костова.

Внимание заслужава уникалната рядкост на тази съдова патология – в научната литература за последните 40 години са публикувани едва 12 случая, от които ¼ са завършили с лигатура (прекъсване) на артерията. В този случай, обаче, благодарение на точната и бърза диагностика, както и на успешната оперативна интервенция, плод на съвместните интернационални усилия на специалисти от три болници, лечението завърши щастливо за малкия пациент, който бе успешно излекуван.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама