Доспехите на тракийските воини в Националния археологически музей

19:15, 20 апр 22 / Култура 25 1702 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националният археологически институт с музей открива изложбата „Доспехите на тракийските воини“. Тя е част от научен проект на НАИМ при БАН и СУ „Св. Кл. Охридски“ с участието на 21 музея от България и 2 музея от Румъния.

Изложбата представя над 120 експоната, показващи богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. На място всеки ще може да види находки, свързани с предпазното тракийско въоръжение - брони, шлемове, нагръдници и наколенници.

Ръководител на проекта е изтъкнатият наш учен и дългогодишен университетски преподавател проф. Тотко Стоянов. Той изследва основните процеси и механизми във възприемането на водещи форми на гръцкото въоръжение, на развитието на типологията и технологията на този тип артефакти не само в Тракия, но и в класическия свят, пише bTV. 

В исторически план, резултатите от проекта имат пряко отношение към проблемите на политическата история на Тракия от втората половина на I хил. пр.Хр. и развитието на основните държавни формации на одрисите, на юг, и на гетите на север от Хемус.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 21 април до 30 ноември 2022 г. в зала „Трезор“ на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама