Парад на лалетата в Ботаническата градина в Балчик

14:05, 17 апр 22 25 1376 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Едно от най-красивите места в България,особено в този сезон на годината е Ботаническата градина в Балчик. 

Какви тайни послания крият цветята?

Хиляди цветя и уникални  растения радват посетителите. Специално за Цветница, дори поройният дъжд, не можа да помрачи красотата на близо 50 000 лалета, част от които разцъфнаха именно на празника. 64 сорта лалета образуват уникални картини, пише Нова телевизия. 

Вече 10 години поред в Ботаническата градина се организира така нареченият Парад на лалетата. Тази година той е част от програмата по отбелязването на 130-ата годишнина на Университетските ботанически градини.

Ботаническата градина е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти, както и други уникални растения. Известна е с колекцията си от едрозамерни кактуси и сукуленти, експонирани на открито през топлите месеци на площ от около 1 дка. През 2012 г. отвори врати Постоянна експозиция кактуси и сукуленти, и така любителите на тези бодливи екзоти могат да се насладят на цветовете и красотата им целогодишно. Атракция е и градината със студоустойчиви кактуси.

Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно запазените в парка още от кралско време екзотични видове като каучуково, бонбонено, книжно дърво, древно гинко, метасеквоя, едроцветна магнолия, лирово дърво и др. В парниците на градината зреят лимони с големина на хандбална топка, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др. Емблематично е килимното зацветяване в Божествената градина и красиво оформените партери и кътове на градината, в които са представени едногодишни пролетни и летни цветя, алпийска и водна растителност, папрати, защитени и редки видове, лиани, цъфтящи и вечнозелени храсти. В тази неповторима градина се отглеждат над 4 600 растителни вида.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама