За ДБ изпращането на оръжия за Украйна не било „червена линия“ 

11:07, 16 апр 22 / Политика 25 1332 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За „Демократична България“ изпращането на оръжие на Украйна няма да бъде „червена линия“ за участието в управляващата коалиция. Това увери съпредседателят на обединението Христо Иванов заяви пред БНТ.

По думите му желанието на политическата сила е България да помогне на Украйна във войната срещу Русия и с доставки на оръжие, но дори да не се вземе подобно решение, обединението няма да напусне коалицията.

Думите на съпредседателят на „Демократична България“ идват броени дни, след като БСП, която също е част от управляващата коалиция, обяви, че по никакъв начин няма да подкрепи изпращането на подобна военна помощ на Украйна. От левицата дори заплашиха, че са готови да напуснат коалицията, ако това се случи. „Има такъв народ“ пък вече очертаха тяхната „червена линия“ - ветото на Северна Македония. Външния министър Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН, дори нападна вчера премиера Кирил Петков и екипът му, че водят своя политика по темата.

Иванов обаче увери, че „Демократична България“ няма да бъде партньорът, който да клати управляващата коалиция, а ще продължава да търси разумни и умерени ходове за постигане на резултати. Опитваме се последователно да бъдем най-спокойния партньор в управляващата коалиция, тъй като „Демократична България“ е един успешен коалиционен формат, който носи много горчиви изводи и трудни уроци и знаем колко е трудно“, заяви той.

Съпредседателят на обединението отбеляза, че Демократична България и Продължаваме промяната са най близки като ценностни нагласи, но не дружат срещу никого и имат работещи отношения другите две партии. Затова щели да продължат да търсят умерен подход към партньорите, въпреки идеологическите различия с БСП и трудната предистория с ИТН.

„Нашият начин на действие може да бъде защитен от резултатите - България вече няма да дава пари за руски МИГ-ове. В България вече има многонационална част на НАТО, което беше много важно. Ще очакваме в актуализацията на бюджета по амбициозна програма по превъоръжаване на българската армия. Това няма да се постигне, ако започнем да клатим лодката и истеризираме ситуацията. Това е въпрос на ефективност“, коментира още той, цитиран от пресцентъра на партията.

Предсрочни избори към този момент биха били в полза на Русия

Христо Иванов отново намекна, че евентуални предсрочни избори към този момент биха били в полза на Русия. „Ако тласнем страната към избори сега, това няма да са просто четвъртите избори за 12 месеца, а едни избори в момент, в който големи части от българското общество са под влияние от силни емоции на страх. Русия продължава да има силни инструменти на пропагандно въздействие в България. В рамките на една предизборна борба те могат да тласнат страната в посока, която е напълно неочаквана“, заяви той.

Управлението не искало да слага собствени хора в прокуратурата

Иванов подчерта, че управлението не иска да слага собствени хора в прокуратурата, но е убедено, че без смяна на главния прокурор не може да се говори за начало на системна реформа в държавното обвинение. Ситуацията в правораздаването се отразява и върху отношение по казуса с парите за пътно строителство. „Проблемът е, че не можем да имаме доверие на българското правосъдие, че там, където наистина има нещо нередно, то ще го е изчистило и няма нужда да се произнасят политически присъди и оценки“, каза Христо Иванов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама