Моряците от „Царевна“ слезли с бяло знаме

09:38, 16 апр 22 25 1648 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Моряците, които слязоха от „Царевна“, развяха бяло знаме от пръчка и парче чаршаф или калъфка при стъпването си на суша. Това обяви капитанът на кораба Павел Павлов в интервю пред bTV. 

Моряците от „Царевна” се прибират по Великден

Той потвърди по-ранните информации, че един от моряците не е издържал на стреса и е слязъл да говори с армията на самопровъзгласилата се Донецката народна република. „Един от нашите колеги реши на своя отговорност да напусне кораба самостоятелно. Явно му е дошло в повече емоцията. Направихме връзка с офиса. Предупредих за това и те казаха да изчакат до 10 часа евентуално за връзка с външно министерство, но той категорично отказа и напусна кораба самостоятелно и се придвижи по кея напред към район, където може би беше по-безопасно. Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се евакуират хората от борда. Екипажът взе много бързо решение – те предварително бяха решили по желание да напуснат кораба. Имаха подготовка. Много бързо се изнесоха с бяло знаме и всичкия багаж, разказа капитанът.

„Използват ги за жив щит“: Повече от месец български моряци са блокирани в Украйна

По думите му от началото на войната досега моряците са имали няколко възможности за евакуация, договорени от българското правителство, но до преди два дни страхът е надделявал. „В тези моменти евентуално имаше готовност от външно министерство. Тогава обстановката на пристанището беше крайно тежка и никой не се съгласи от екипажа по това време да участва в евакуацията. Обсъждал съм ежедневно обстановката, обаждали са се и премиерът, многократно, и хората от ситуационния център (б.р. към МВнР)“, добавя той.

Капитанът казва, че е имал разговор с евакуираните си колеги. Знае, че са добре. За пътуването им към България получава информация от собствениците на фирмата и ситуационния център.

Павел Павлов отбеляза, че вчера е разговарял с премиера Кирил Петков: „Пита как се чувстваме, добре ли сме, настроението как е. Отговорихме подобаващо, че всичко е нормално. Доколкото може да е нормално в една такава обстановка“.

Сателитният корабен телефон е единствената връзка със света за моряците от Царевна. От началото на войната живеят без интернет, без телевизия и лични телефони. 

Това е нещо много стресиращо за мирните хора и да бъдеш в тази обстановка не е много леко - да устоиш и да живееш в тази атмосфера на бойни действия“, каза кап. Павлов.

Той отбеляза, че е имало и моменти, в които е имало пряка опасност за екипажа на кораба. „Винаги е имало опасност. Не знаеш какво може да се случи. От къде кой гърми и от къде идват снаряди. Стреля се, чуват се звуци. Тежко е. Като цяло премина по-тежката част, сега изглежда по-спокойно“.

Капитанът посочи и каква е причината той и още няколко моряка да останат на борда: „Защото съм капитан. Корабът е още жив, не е унищожен, не е мъртъв. Чакаме да се разчисти синия коридор, за да може да излезе кораба от него. Всеки се страхува, но все пак имаме някакви отговорности. Тежка е капитанската шапка, както се казва“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама