Защо най-апетитните части от НДК са приватизирани и разпродадени?

19:40, 15 апр 22 / София 25 1374 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Защо най-апетитните части от НДК са приватизирани и разпродадени?

Това разяснява Борислав Велков в коментар, който публикуваме без редакторска намеса.

Бъдещето на НДК минава през истината за НДК! Много хора ме потърсиха, за да ме попитат, защо отново сме във фокуса на медиите? Отговорът е само един. Обществото се вълнува от НДК, което означава, че истината за състоянието на НДК трябва да бъде обществено достояние. Независимо от това кой, кога и защо е управлявал с добри намерения, или е участвал в разграбването на един от символите на София и България. По презумция истината се дължи на обществото и на всички, които са били част от създаването, развитието и настоящето на НДК. На тези, които ще бъдат неговото бъдеще. НДК има памет и белите петна в нея трябва да бъдат възстановени. През годините са подавани много сигнали за злоупотреби в НДК. Последните сигнали, които са подадени от група общински съветници в столицата е една добра възможност отново да се повдигне темата и да разберем, констатираме и анализираме какво се е случвало тогава, когато някой е искал да бъде по-голям от НДК. Според мен целта, не е някой да бъде посочен с пръст или злепоставен, защото, който не управлява той не греши, а да възтържествува цялата истина за всички тези години. През 1981 г. дворецът е построен с народна пара, а днес се управлява с публични средства. Те винаги излизат от джоба на данъкоплатците и трябва да се върнат обратно там под формата на обществени ползи.

Въпросът е: има ли дупка на този джоб и колко се е изхлузило по крачолите?

Хората са чувствителни не само към разходването на средства, но и към репутацията на своите символи. НДК е символ и съдба на няколко поколения и не заслужава да бъде част от нечий сценарии. Чувствам нужда да споделя мислите си, защото другото би било също част от един сценарий на безучастност и нихилизъм, които са майката и бащата на маргиналното мислене. Подкрепям усилията общинските съветници в търсене на истината, като основна обществена ценност. Надявам се институциите да си свършат работата така, че да не оставят и грам съмнение в подкрепата си.

Искането за нови проверки на дейността през различни периоди поставя и редица важни въпроси за битието и житието на НДК, по които също да се разсъждава на най-високо държавно ниво.

Защо най-апетитните части от НДК, които биха могли да гарантират издръжката на дружеството са приватизирани и разпродадени през годините?

Кой е позволил и кой е участвал в този грабеж? Ако НДК разполагаше с тези активи, не би имало проблеми със своята издръжка, а част от печалбата от дейността да се реинвестира за развитие, културна дейност, събития, фестивали, модернизация, която да позволи да бъдем част от световната сцена и конгресната индустрия.

Съветници от ДБ сезираха главния прокурор заради злоупотреби на Мирослав Боршош като изпълнителен директор на НДК.

Също така, спешно е необходима експертна дискусия за статута и съвременните стандарти в управлението на търговски дружества като НДК, чиято дейност е специфична и преди всичко в обществена полза. Културната, конгресната и събитийната индустрии са сложни за управление, защото адресират едновременно и към обществото, и към бизнеса.

Независимо, дали съм на позицията, която заемам или гражданин, който посещава НДК, винаги ще поддържам тезата за съвременно развитие на инфраструктурите за култура и конгресна дейност, както и за правилното разходване на средствата за тях. Това беше и мотивацията ми преди няколко години, когато бих камбаната за случващото в НДК.

Днес някой друг е подхванал темата, което е доказателство, че истината винаги намира път, по който да мине, дори да не е най-прекият път.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Игор 07:55, 16 апр 22

Държавата да сиги вземе обратно.Да им върне парите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама