Варненският кмет Иван Портних вече е обвиняем

15:14, 14 апр 22 / Политика 25 1482 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кметът на Варна Иван Портних е с повдигнато обвинение. Информацията е потвърдена от Окръжната прокуратура в града пред bTV и Нова телевизия.

Обвинението е по чл. чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на околната среда. Причината е казусът с канализационната тръба под Варненското езеро, с която имаше серия от аварии въпреки дадените големи средства за ремонти.

През 2019 и 2020 г. бяха засечени големи количества мъртва риба по бреговете на езерото, замърсяване имаше и през зимата на 2021 г. 

Ако бъде признат за виновен Портних може да получи от една до пет години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лв.

Разследването се води от следователи от Националната следствена служба. Кметът на община Варна не е задържан. Тепърва ще се преценява от наблюдаващите прокурори дали да бъде поискано отстраняването му от поста.

По-късно от Община Варна също уточниха, че към Портних не е взета мярка за неотклонение. „В продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и със своите действия, съобразно правомощията си, е положил всички усилия да предотврати замърсяване във Варненското езеро. Г-н Портних ще продължи да оказва съдействие на всички компетентни институции по казуса и е уверен, че българският съд ще установи неговата невинност“, посочват от там.

Само преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде знак, че партията дава пълната си подкрепа за Портних. „Кмете, искам да видиш депутатите - те ще дойдат с теб в ареста“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама