Галерия „Сердика“ представя „Отражения от пазара“ - първата самостоятелна изложба на Петра Димитрова

15:00, 14 апр 22 / София 25 2050 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Галерия „Сердика“ представя „ОТРАЖЕНИЯ ОТ ПАЗАРА“, живопис и монотипия, в първата самостоятелна изложба на младата Петра Димитрова, вдъхновена от ежедневието на Женски пазар със своите множеството незабележими персонажи, случки, ситуации. 

„Като автор винаги съм се вълнувала от хората около нас, от средата, в която живеем и какво може тя да „каже“ за нашето общество. Женският пазар е изключително цветно и изпълнено с живот място, където се сблъскват различни хора с различни професии и интереси. Средата на пазара може би най-точно отразява живота – шарен, хаотичен, непредсказуем, както и „борбата“ за насъщния и неговата употреба. Всеки купувач като насън бърза да купи нужните му продукти, а продавачът остава загадка. Това исках да направя с тази изложба – да открехна вратата, да покажа как всяка една част отразява нашия живот и как всеки може да намери нещо за себе си в хаотичната обстановка на пазара“, казва Петра Димитрова. 

„ОТРАЖЕНИЯ ОТ ПАЗАРА“ може да бъде видяна от 20 април до 20 май 2022 г. в арт пространството на Галерия „Сердика“ на Женски пазар, която се намира в обновената част на пазара. Вернисажът ще е на 20 април (сряда) 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа. 

Близо 30 са творбите, които ще видим в галерията от 20 април тази година – монотипии и живопис.

„Монотипията е техника, с която съм се запознала още от гимназията и в художествената академия стана моя начин да изобразявам моменти, композиции и хора, оставили ми трайно впечатление през деня“, споделя Петра и допълва, че първоначално това са били метачите на улиците, продавачите на цветя и моделите от Академията – все персонажи от нашата действителност, които като че ли за останалите хора се оказват невидими. Обществото започва да ги възприема единствено като „елементи от средата“, които постепенно губят своята душевност в очите на преминаващите, превръщайки се почти във вещи, докато всъщност не се оказва, че те могат да кажат много за нас и реалността, в която съществуваме… Реалност, която според младата художничка, сякаш предпочитаме да не разбираме и да не виждаме.

„Изобразявайки пазарната обстановка, такава каквато я усещам, с хубавите и недотам хубави страни, ми се искаше да предам онази чисто българска атмосфера, която може да се усети само на един пазар. Затова в моите „монотипии“ съм се стремяла да предам усещане по-скоро към рисунката, отколкото към графичния отпечатък. Харесва ми лекотата и приглушените цветове, създавани от техниката. Уловеният момент, показан през собствената ми призма към наблюдаващия зрител“, обяснява още Петра. 

В живописните си платна, тя набляга повече на силните, контрастни цветове, пренасяйки рисунъка в една по-сюрреалистична обстановка. В тези платна композициите не са спонтанни и засягат по-статични и сериозни сюжети. Усеща се драматичност и насоченост към онези моменти, които не са най-лицеприятната страна на действителността ни.

„Бих искала, зрителят, виждайки моите картини да отнесе в душата си това, което намира за положително и близко до него и да се замисли за това, което може да промени в заобикалящия го свят. В забързания ни живот, много често не си даваме сметка какво се случва и по какъв начин ние допринасяме за състоянието на собствената ни реалност - било тя духовна или материална“, казва още Петра Димитрова. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама