С какво да се отоплявам? 

18:35, 14 апр 22 25 1686 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изборът на ефективно средство за цялостна климатизация на дома днес кара потребителите, а и представителите на различни бизнеси, да мислят в няколко посоки. Въпросът сега не е просто с какво да се отоплявам, а как да интегрирам такава отоплителна система, която да е едновременно енергийно ефективна, с бърза възвръщаемост и екологично устойчива. 

Иновациите в проектирането и производството на системи за отопление и охлаждане са съобразени с тенденциите за осигуряване на максимална грижа за околната среда. Фактор, с който е важно да се съобразим, предвид свръхконсуматорството и въглеродния отпечатък, оставян от човешката дейност, както и негативното му влияние върху планетата. 

В този ред на мисли, инсталирането на термопомпени системи се нарежда сред алтернативните и устойчиви методи за отопление, от които си струва да се възползвате. 

Защо термопомпите са отлично решение за отопление?

Термопомпите стават все по-предпочитан метод за климатизиране на сгради и помещения с различни площи и конструктивни особености. В световен мащаб, а и у нас, термопомпените системи привличат вниманието на потребителите поради редицата ползи, които носят със себе си. Уредите предлагат изключително икономичен работен режим при максимално високи нива на ефективност и най-важното - за основната си работа те използват възобновяеми енергийни източници. 

В зависимост от модела термопомпа, тази система би могла да се използва еднакво ефективно както за отопление, така и за охлаждане. Термопомпените системи изискват висока първоначална инвестиция, но веднъж инсталирани, нуждата от постоянна поддръжка за функционирането им отпада. Този тип системи предлагат изключително високи нива на удобство и комфорт, при това на ниска експлоатационна цена. 

Технологията, по която работят, е изключително иновативна. Освен че редуцира употребата на електрическа енергия, отделянето на вредни емисии във въздуха практически липсва. Причината е, че тук няма процес на горене, а основният им ресурс са възобновяеми енергийни източници. 

Термопомпени системи - принцип на работа и икономичност

Най-общо казано, термопомпите работят на следния принцип: те извличат нискотемпературна енергия от водата, въздуха или почвата (в зависимост от вида на термопомпата), след което го пренасят в отоплителната система, превръщайки я в отоплителна енергия. Обикновено системите разполагат с външно и вътрешно тяло (хидробокс). 

Цифрите са достатъчно показателни за икономичността на термопомпените системи. За 1 квт електрическа енергия например, термопомпата генерира до 5 квт отоплителна мощ. Това означава, че разходите за електричество на една фамилна къща, жилищна кооперация и т.н. могат да бъдат намалени с до около 80%. Този процент зависи още от топлоизолацията на сградата и някои други конструктивни особености. 

Къде са подходящи за инсталиране термопомпените системи?

Термопомпените системи са приложими както за новостроящи се сгради, така и за стари такива, с налична вече отоплителна система. Системата работи напълно самостоятелно и в редки случаи се влияе от спецификите на жилището и/или двора.

Днес на пазара се предлагат няколко основни вида термопомпени системи. Те стават все по-модернизирани от своите събратя, лесни са за употреба и инсталиране от широк кръг домакинства и индустрии. Всяка от тях би била подходяща за различен тип приложение у дома и/или в индустрията. 

Друго важно предимство на термопомпените системи е, че те са оптимално ефективни, дори и в условия на екстремни климатични явления. Доказателство за това е активната им употреба в скандинавските страни, където за никого не е тайна, че климатът е изключително суров. От европейските страни термопомпените системи са най-популярни в района на Скандинавието. 

Струва си да обърнем внимание на основните видове термопомпи и приложението им с няколко думи.

Три са основните вида термопомпени системи: 

- геотермални термопомпи (земя-вода);

- хидротермални термопомпи (вода-вода);

- аеротермални термопомпи (въздух-вода).

Геотермални и хидротермални термопомпи

Геотермалните и хидротермалните отоплителни инсталации са най-трудни за интегриране във вече завършен имот. В най-добрия случай такива се инсталират още на етап строеж, предвид това, че основният им ресурс са подпочвените води и/или земните недра. Геотермалните термопомпи изискват наличието на сондаж.

Двата типа уреди са изключително високо енергийно ефективни, но преди всичко са свързани с хидро и геотермален анализ на имота. По този начин може да се определи дали една, или друга термопомпена отоплителна система ще бъде достатъчно ефективна при употреба. 

Аеротермални термопомпи

Този тип термопомпи са подходящи за инсталиране при всякакви условия, независимо дали дадената сграда, в която ще се интегрира таква система, е напълно завършена, или е на етап строителство. Аеротермалните термопомпи работят успешно със съществуващи отоплителни инсталации, като например централно парно отопление с радиатори, подови системи, въздуховоди и други. 

Термопомпите от този тип са изключително надеждни и представляват сравнително достъпна инвестиция, която се възвръща бързо. Не на последно място, те са напълно безопасни и представляват икономически ефективно решение за отопление. 

Отоплителните инсталации „въздух-земя“ се монтират бързо и лесно. Състоят се основно от външно тяло, което се монтира успешно на под, фасада на сграда и т.н. Вътрешните модули, от своя страна, могат да бъдат монтирани практически навсякъде. По отношение на функционалност, термопомпите „въздух-вода“ наподобяват работата на добре познатия ви климатик, тъй като вътрешните и външните модули се свързват помежду си с хладилна линия.

*Съдържание от: termos.bg

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама