САЩ за България: Сериозна корупция, безнаказаност и полицейско насилие

13:15, 13 апр 22 25 1601 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България има значителни проблеми с правата на човека и това включва сериозни корупционни прояви, полицейско насилие, заплахи срещу журналисти и нетолерантност. Това са част от заключенията на годишния доклад на Държавния департамент на Съединените американски щати за човешките права у нас през миналата година, разпространен от американското посолство в София, пише „Сега“

От 46 години насам, САЩ публикуват всяка година доклад за състоянието на човешките права в почти 200 държави и територии по светаАмериканското посолство в София разпространи частта от него, която се отнася до България.

В нея се отбелязва, че значителните проблеми с правата на човека са регистрирани чрез достоверни данни за насилие от страна на полицията, включително злоупотреба със свободата на събранията и произволни арести. Отбелязва се и наличието на сериозни проблеми със съдебната независимост, както и сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително насилие и заплахи за насилие срещу журналисти и наличие на корпоративен и политически натиск върху медиите.

България с най-малко журналисти в ЕС

Корупция

Натъртено е и върху съществуването на сериозни корупционни прояви. Конституцията и законът предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност бяха широко разпространени проблеми, отбелязва в доклада си Държавният департамент. Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и раздават различно правосъдие. В доклада се изразява загриженост от „липсата на съдебен контрол срещу решение на прокурор да не започне разследване“.

Медии

По темата за медийната свобода се споменават няколко знакови случая, сред които отказът да бъде образувано разследване на побоя над журналиста Димитър Кенаров от летните протести през 2020 г., както и репликата на вътрешния (тогава служебен) министър Бойко Рашков, че би уволнил водещите на сутрешния блок на bTV Биляна Гавазова и Златимир Йовчев след негово интервю.

Насилие

Докладът отбелязва и наличието на нетолерантност и дискриминация спрямо ромитенасилие над деца, както и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към хората с различна сексуална ориентация.

Безнаказаност

В документа пише, че властите в България са предприели стъпки служители, които са извършили нарушения на човешките права и корупция да бъдат държани под отговорност, но действията на правителството са недостатъчни и безнаказаността е проблем.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Jack Reacher 03:48, 14 апр 22

Точно и затова все още имаме визов режим за Щатите. Щото сме корумпирани маскарета

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама