Путин определи целите си в Украйна като „благородни“

15:26, 12 апр 22 25 1657 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руският президент Владимир Путин предупреди, че плановете на Запада да изолира Русия ще се провалят, тъй като е невъзможно да бъде изолиран някой в ​​съвременния свят, особено такава огромна страна като Русия, предаде Ройтерс.

Сблъсъкът с антируските сили в Украйна беше неизбежен, каза още Путин по време на посещението си на космодрума „Восточни“ в Амурска област, руския Далечен изток.

Руският президент определи целите на така наречената от него специална военна операция в Украйна като „ясни и благородни” и изрази увереност, че те ще бъдат изпълнени. По думите му главната цел е да се помогне на хората в Донбас. Той добави, че руските въоръжени сили действат ефективно и резултатно, като използват най-съвременни въоръжения.

Обвиненията за химическа война в Украйна се засилват

На среща със строителите на космодрума „Восточни” в международния ден на космонавтиката Владимир Путин оправда започването на бойните действия в Украйна с отказа на Киев да изпълни Минските споразумения: „Бяхме принудени да направим това просто защото, за съжаление, киевските власти, подтиквани от Запада, отказаха да изпълняват Минските споразумения, насочени към мирното решение на проблемите“.

Според Путин Русия не е можела повече да търпи „продължаващия осем години геноцид” в Донбас: „За наше съжаление започнаха превръщат Украйна в антируски плацдарм. Започнаха да отглеждат съществуващите отдавна кълнове на национализма и неонацизма“.

Според Владимир Путин САЩ са използвали Украйна да заплашват Русия – и посредством НАТО, а Москва трябвало да защити рускоговорящото население в Украйна. „Ясно е, че нямахме избор. Това бе правилното решение“, каза Путин, който беше на посещение в космодрума заедно с белоруския си колега Александър Лукашенко, който пристигна на работно посещение в Русия, пише БНР.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз за санкции срещу всички руски банки и за ембарго на руския петрол, както и да определи краен срок за прекратяване на вноса на руски газ. Зеленски говори по видеовръзка пред литовския парламент.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама