Над 1000 препарирани животни са конфискувани в Испания

10:22, 11 апр 22 / Свят 25 1447 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Гражданската гвардия на Испания откри в община Бетера, Валенсия, 1090 препарирани животни, някой от които са на защитени видове.

След подробен анализ е станало ясно, че това е една от най-големите в Европа части колекции. Стойността й се изчислява на над 29 милиона евро, а експонатите ще бъдат конфискувани.

От откритите екземпляри 405 са обект на Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), известна още като Вашингтонската конвенция. Някой от тях вече са изчезнали като „Орикс дама“, конската антилопа „Адакс“ и бенгалския тигър. Разследването е започнало през ноември миналата година след получаване на данни за две лица, свързани с предполагаема контрабанда. 

В операцията са участвали служители на Екипа за защита на природата към Гражданската гвардия, които в сътрудничество с Европол са разкрили местоположението на колекцията и благодарение на Интегрираната система за управление и контрол на качеството и околната среда са успели да идентифицират защитените видове, съобщи БНР.

Сред тях са открити гепард, леопард, лъв, рис, полярна мечка, снежен леопард, бял носорог и 198 броя слонски бивни. Предстои анализ на документите за притежанието на животинските видове и евентуален съдебен процес срещу собственика на частната колекция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама