Херо Мустафа: САЩ не оказват натиск за военна помощ на Украйна

19:07, 10 апр 22 / Политика 25 1698 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Толкова много държави по света говорят за военни престъпления. Дори държави, които запазваха неутралитет. Това злощастие, тези ужасяващи, ужасяващи нападения в Буча показаха на света, че невинни хора биват убивани буквално всеки ден. Така че държавите по света се произнасят – Русия трябва да бъде подведена под отговорност за тези военни престъпления. Това каза пред Нова телевизия американският посланик у нас Херо Мустафа.

Мисля, че сте ме чували да казвам, че любимата ми българска дума е „надежда“. Аз съм много позитивен, оптимистично настроен човек. Мисля, че при обзор на международната общност сега, ще ви направи впечатление това, че ние сме толкова взаимно зависими и се основаваме на правила. Международната система е основана на правила. И преобладаващото мнозинство от света иска да запази тази система, основана на правила. Така че не мисля, че сме се насочили към ситуация, подобна на Студената война. Смятам, че когато сме изправени пред предизвикателства като днешните, държавите се сплотяват“, заяви тя.

Изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред

„Не знам каква ще бъде крайната цена, защото не съм военен експерт. Но отново ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България в момента, не са оперативно съвместими с НАТО. Трябва да се модернизирате, нали така? Това е ваше собствено решение. И всеки самолет, който щяхте да изберете, всеки усъвършенстван модел самолет, отнема много време да бъде произведен”, заяви дипломатът и отрече процедурата да има връзка със случващото се в Украйна.

Американският посланик подчерта, че още от миналото лято България е в категорията „надежден платец”. „Тя може да се ползва от това право едва една година след поръчката за първите изтребители F-16. Сега България вече има право да плаща на траншове”, допълни Мустафа.

Преговорите между Съединените щати и кабинета „Петков” пo сделката за изтребителите F-16 продължават и цена за тях не е определяна, посочи тя.

Според нея България е поела по правилен път към енергийна диверсификация. „България предприема стъпки към диверсификация и наистина с радост отбелязвам, че вярвам, че тази година най-накрая ще бъде завършена газовата връзка Гърция-България. Това означава, че ще можете да получавате цялото количество газ от Азербайджан”, каза още посланикът на САЩ у нас.

А по горещата тема - дали България трябва да окаже военна помощ на Украйна, според Херо Мустафа не от това зависи мястото на страната ни в Европа и НАТО. „Това е ваше суверенно решение. Америка няма да оказва натиск. Ние никога не сме оказвали натиск. И искам да заявя това много ясно - никога не сме искали от България да изпрати изтребители МиГ. Никога не сме искали от България да изпрати ракетни комплекси C-300”, подчерта дипломатът.

Посланикът на Съединените щати не пожела да коментира първите 100 дни на новия кабинет, но посочи, че и с четирите партии в управляващата коалиция са в добри отношения.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама