Нинова очерта успехите и проблемите на кабинета

13:33, 09 апр 22 / Политика 25 1370 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на правителството. Очертаваме два успеха, една слабост, три задачи и три проблема, които чакат своето решение. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в кабинета „Петков” Корнелия Нинова на пресконференция в централата на „Позитано”.

Първият успех, който Нинова посочи, е успешното превеждане на страната през най-тежките зимни месеци чрез мораториума върху цените на енергоносители, чрез компенсациите за бизнеса и битката с опитите за манипулация в цените. Това беше сериозна политика и те струваха на бюджета 4 млрд. лева, които се върнаха в бюджета. Вторият успех е приемането на Бюджет 2022.

Имаме една слабост и това е лошата комуникация помежду ни“, призна Нинова и добави, че тази слабост излъчва нестабилност и тя трябва да бъде преодоляна. „БСП иска сигурност и единни послания и политики“, каза още тя.

Според Националния съвет на БСП трябва бързо и окончателно да се довърши управленската програма, която да е със силно подплатена законодателната програма. Корнелия Нинова бе категорична, че още от утре трябва да започне подготовка на актуализация на бюджета.

Петков: Корупцията се използва като инструмент от чужди държави

БСП категорично се обявява срещу ангажирането на България във войната в Украйна. Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити. „Ние искаме войната да спре и да се нормализират отношенията в Европа и в света“, каза Нинова и добави: „Нито в Министерския съвет, нито в Народното събрание, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжие за Украйна“.

За позицията на левицата относно Северна Македония Нинова обобщи: „Стартиране на процеса за присъединяване на РСМ към ЕС да започне след изпълняване на клаузите в договора и зачитане на националния интерес“.

Относно избора на гуверньор на БНБ тя каза, че управителят на Централаната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. „Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит“, каза още Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

Още утре БСП ще дадат предложения за актуализация на бюджета и ще искат консултации с министъра на финансите“, съобщи Нинова и заяви, че предлагат три сфери на разговори за актуализация. Тя предлага таван на цените на някои хранителни стоки и на енергоносителите. Диференцирана ДДС, въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане или облагане на свръхпечалбите на държавните и частни енергийни дружества. „И трето, ние държим на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход“, съобщи Корнелия Нинова.

Тя определи като груба манипулация и лъжа твърдението на ГЕРБ, че правителството е посегнало върху Сребърния фонд. „Подобни спекулации и манипулации ще опровергаваме винаги“, заяви лидерът на левицата.

Паргов подава оставка като председател на БСП в СОС

БСП потвърди наказанието на Калоян Паргов

С 15 гласа „за“ и 2 „против“ Общопартийната контролна комисия на БСП потвърди решението на Националния съвет на левицата за налагане на наказание на Калоян Паргов - временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година, съобщиха от партията.

Това означава, че Калоян Паргов вече не е председател на столичната организация на БСП. До наказанието се стигна, след като общинският съветник Борис Бонев разкри участието на общински съветници на левицата в скандалната сделка за осветелението на столицата.

По-късно Калоян Паргов заяви, че правителството влиза от криза в криза и от скандал в скандал през последните месеци. „Само в петък скандалите между партньорите в коалицията бяха четири. Много ми се иска участието на БСП в това управление да не е самоцел с оглед „лично оцеляване“. Защото цената на това управление ще бъде много висока за партията. БСП е с най-голям опит от коалиционните партньори, но за съжаление няма потенциал да бъде стабилизиращ фактор. БСП не може да бъде маята, която да задържи бухнало тестото“, посочи той.

По думите му за него няма изненада от решението на Общопартийната контролна комисия относно наложеното му наказание.  „Не очаквах да е друго решението. Всички обвинения са съшити с бели конци. Казах го още преди Националният съвет да реши да ми наложи наказание. Потвърждавам го и сега. Това е лична разправа на Корнелия Нинова“, заяви Паргов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама