Без руска водка и въглища: Европа с пети пакет санкции срещу Русия

13:10, 08 апр 22 / Войната в Украйна 25 1252 Шрифт:
Василена Йорданова

Съветът на ЕС прие днес петия пакет от санкции срещу Русия - най-суровите досега. Те са наложени заради войната срещу Украйна.

За първи път се налага забрана за вноса на въглища от Русия, както и за влизането на плаващи под руски флаг кораби в пристанищата на ЕС. Забраната засяга и вноса на водка от Русия в ЕС, пише „Клуб Z“.

България може да замести Русия в износа на въглища

Пакетът включва:

Забрана за купуване, внос или трансфер на въглища и други твърди изкопаеми горива в ЕС, ако произходът им е от Русия или са изнесени оттам. Мярката влиза в сила на 22 август. В момента вносът на въглища от Русия в ЕС възлиза на 4 милиарда евро годишно.

Забрана за достъп до пристанищата в ЕС на кораби, регистрирани под руски флаг. Изключения се допускат за селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ и енергия.

Забрана за всякакви руски и беларуски сухопътни транспортни оператори. Те няма да могат дори транзитно да превозват стоки през ЕС. Изключения представляват фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница, както и сухопътни превози с хуманитарни цели.

Допълнителни забрани за износ ,засягащи самолетно гориво и други стоки като квантови компютри и високо технологични полупроводници, електроника от висок клас, софтуер, оборудване за превоз. Налага се забрана за внос на продукти като дървесина, цимент, торове, морски храни и алкохол. Забраните възлизат на 10 милиарда евро за износа и 5,5 млрд. за износа.

Само преди месец от Европейската комисия твърдяха, че санкциите срещу Русия няма да обхванат забраната за водка. Това обаче важеше за четвъртия пакет от санкции.

Поредица от целенасочени икономически мерки, целящи засилване на съществуващите в момента ограничения и да затворят „вратичките“. Става дума за забрана за участието на руски компании в обществени поръчки в страните от ЕС, изключването на всякаква финансова помощ – европейска или национална - за руски обществени органи, разширяване на забраната върху депозити в криптопортфейли, както и забрана на продажбата на банкноти и прехвърляеми ценни книжа, деноминирани във всякаква официална валута в страните членки на територията на Русия и Беларус, или на което и да било физическо или юридическо лице в тези две държави.

Съветът реши също така да санкционира компании, чиито продукти или технологии са изиграли роля в нахлуването в Украйна, видни олигарси и бизнесмени, високопоставени служители на Кремъл, разпространители на дезинформация, както и членове на семействата на санкционирани преди това лица.

Забраняват се всякакви трансакции на 4 основни руски банки, чийто дял на банковия пазар в страната възлиза на 23 на сто. Сега ще бъдат замразени и сметките им, което ще ги отреже изцяло от достъп до пазарите в ЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама