„За децата“: Русия удари гарата на Краматорск, жертвите са десетки

18:00, 08 апр 22 25 2666 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-малко 50 са загиналите, включително 5 деца, при удари по железопътна гара в източния украински град Краматорск, обяви Павло Кириленко, губернатор на Донецка област.

Това е един от последните работещи железопътни възли в тази част на страната и според губернатора хиляди хора са били на гарата в момента на атаката – опитващи се да се евакуират с влак.

Мястото на експлозиите е ужасяваща сцена, осеяна с останки от човешки тела, локви кръв, отломки, куфари и дори бебешки колички и плюшени играчки. Четири овъглени коли се виждат на стоянката за таксита пред гарата.

По информация на „Ройтерс“ ранените са над 100. Кадри от социалните мрежи показват много тела на убити хора, както и горящи автомобили. 

Други кадри показват останки от ракета, като според автора на публикацията тя е била с касетъчна бойна глава. Това обяснява и липсата на големи кратери в района на гарата. Касетъчните бомби съдържат голям брой малки взривни устройства, като се използват предимно за поразяване на живата сила на противника.

Кореспондент на АФП на място е видял останките от една от ракетите, на която пише на руски „За децата“.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че на жп гарата не е имало никакви военни.„Това е безгранично зло“, коментира той, обвинявайки Русия, че по най-циничен начин атакува цивилни граждани, след като не може да спечели на бойното поле.

Русия определи случилото се за украинска провокация

Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна категорично отрекоха да са замесени в атаката. Руската армия не е извършвала нападения в района на Краматорск, увери Министерството на отбраната и определи обстрела като „провокация“ от страна на украинските сили.

На мястото на атаката са намерени отломки от тактически ракети „Точка - У“, каквито руските въоръжени сили не използват, такива се използват само от украинските въоръжени сили, каза още руското военно министерство. Руските военни не използват ракети „Точка - У“, подчерта и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Mediapool.

Има обаче свидетелства за това, че Русия е оставила на въоръжение ракети „Точка - У“. Още на 6 март разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT) установи, че тази ракета продължава да е на въоръжение в руската армия, независимо че повечето ракети са заменени с далеч по-съвременните „Искандер“. След началото на руската инвазия в Украйна CIT забеляза ракети „Точка - У“ на територията на Беларус, където бе разположена руската армия. Корпус на същата ракета бе заснет в Мариупол и в Черниговска област.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ама Русия казва друго 19:22, 09 апр 22

Пускайте всички гледни точки, че то тая пропаганда има вече обратен ефект, много лъжи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама