Тениската на Марадона от „Божията ръка“ отива на търг

15:05, 10 апр 22 / Спорт 25 1485 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Фланелката, която Диего Армандо Марадона носи в прословутия четвъртфинален мач с Англия от световното първенство през 1986 година, ще бъде продадена за първи път, съобщи аукционната къща „Сотбис“, цитирана от БТА. 

Луксозни коли, пури и вила на Марадона отиват на търг

Марадона извежда Аржентина до победата в мача с англичаните с 2:1, като вкарва два от най-популярните голове във футболния фолклор. В 51-вата минута той вкарва с „Божията ръка“, отбивайки с юмрук във вратата на Питър Шилтън центриране на Хорхе Валдано, а четири минути след това реализира „Гола на века“, разминавайки с дрибъл от центъра почти целия английски отбор.

Ценният екип ще бъде предложен на 20 април, като от „Сотбис“ очакват цената му да достигне повече от 4 милиона лири (5,2 милиона долара).

Брам Уахтър от „Сотбис“ заяви, че тази фланелка се нарежда в „съвсем къс списък с най-ценните спортни реликви“. „Аз самият не знам дали някога отново ще продам нещо толкова добро. Това е знаков момент за историята на футбола“, добави експертът по спортни антики.

Успехът на Аржентина над Англия на 22 юни 1986 година пред повече от 114 хиляди зрители на стадион „Ацтека“ в Мексико идва само четири години след войната между Великобритания и Аржентина за Фолклендските острови в Южния Атлантик, което придава допълнителна тежест на срещата. 

След последния съдийски сигнал Марадона разменя фланелката си с английския халф Стийв Ходж. През последните 20 години екипът бе даден под наем в Националния футболен музей в Манчестър.

След срещата Марадона заявява, че е вкарал първия гол „малко с главата на Марадона и малко с Божията ръка“. През 2002 година допитване на ФИФА определя второто попадение в мача на аржентинския гений за „Гол на века“. Според Уахтър този мач най-пълно разкрива противоречивата личност на покойния вече Диего Армандо Марадона като измамник и гений.

През последните години спортни реликви се продават за рекордни суми. Една от тях е екип на Ню Йорк Янкис на бейзболната легенда Бейб Рут, за който през 2019 година колекционер плати 5,64 милиона долара. Най-скъпият спортен артикул пък е манифестът за създаване на Модерните олимпийски игри, за който бяха платени цели 8,8 милиона долара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама