Всички общински училища в София вече с камери

11:48, 07 апр 22 / София 25 1222 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Всички общински училища в София вече са с изградено видеонаблюдение. През 2021 г. към системата за видеонаблюдение са включени последните пет училища – това са  65 ОУ в район „Искър“, 152 ОУ в район „Витоша“, 24 СУ в „Подуяне“, 202 ОУ в „Панчарево“ и гимназията по селско стопанство в „Овча купел“. Това са данни от доклада на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за предприетите действия в сектор сигурност през 2021 г., които днес бяха докладвани на сесия по сигурността на Столичния общински съвет, съобщиха от общината.

„Разширяването на мрежата за видеонаблюдение на територията на Столична община е важен елемент за превенцията и намаляването на престъпленията. През 2021 г. поставихме общо 240 нови камери. В системата за видеонаблюдение са включени Южния парк, парк „Дружба“, парк „Герена“, парк „Гео Милев“ и градина „Иван Вазов“, Ларгото при църквата „Св. Петка Самарджийска“ и зони от кв. „Факултета“, се казва още в доклада. В процес на реализация е включването на още 5 зони, сред тях такива в кв. Димитър Миленков“, кв. „Абдовица“ и в районите „Нови Искър“ и „Кремиковци“.

Чрез системата за видеонаблюдение на Столична община през миналата година са установени 912 случая за увреждане на имущество, вандализъм, пътно-транспортни произшествия и др. Над 520 са записите за откриване на нарушители, които общината е предала на правоохранителните органи, а 264 записа са преглеждани на място от полиция. 

Системата за видеонаблюдение на Столична община е най-голямата единна система, която работи на територията на страната. Към нея са присъединени всички камери за управление и контрол на трафика на Столична община и метростанциите, както и камерите от всички публични обекти, изградени от общината и СДВР.

През миналата година на територията на София са проведени 2880 публични мероприятия, като най-голям процент от тях – 36% са протести по Закона за събранията, митингите и манифестациите. При тях дирекция „Сигурност“ на Столична община работи в координация със СДВР.

През 2021 г. сред основните приоритети в работата на общината бяха мерките за овладяване на разпространението на Covid-19. Екипите на общинските болници, ДКЦ-а, дирекция „Аварийна помощ и превенция“, Общинска полиция, Столичен инспекторат работиха активно през цялата година. Столична община организира една от най-мащабните кампании за насърчаване на ваксинация в страната. Ваксинация се извършваше освен в лечебните заведения и в изнесени пунктове, които според сезона се намираха на открито или в търговски центрове, метростанции и общински институти. Столична община създаде и организация за ваксинация на работното място при заявка от компаниите. Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ през цялата година съдействаха за доставка на ваксините до личните лекари и в разпределянето на бързите тестове за учениците.

Специализираната дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината разполага с 47 обучени служители за реакция при извънредни ситуации, природни бедствия и кризи. През изминалата година през екипите са преминали 47 хил. сигнала, основно за ПТП, нарушени елементи на пътната инфраструктура, за опазване на околната среда и за реакция при аварии и лоши метеорологични условия. Столична община разполага и с доброволно формирование от 75 души, които участват в предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и отстраняване на последиците от тях. В момента екипи от аварийната дирекция, както и доброволци от формированието помагат в работата на центъра за прием на бягащи от войната украински граждани. По заповед на кмета аварийната дирекция проверява всички места за колективна защита, които се намират в общински сгради. В момента над 100 служители на Столична община ежедневно работят по посрещането и настаняването в София на бягащи от войната граждани на Украйна.

През 2021 г. са били осветени над 300 пешеходни пътеки и в момента в центъра на града пешеходните пътеки са с допълнително осветление. През тази година продължава с работа за допълнително осветление на пешеходните пътеки в широкия център. През миналата година са обезопасени над 100 кръстовища и пешеходни пътеки с физически ограничители. По този начин се гарантира видимостта към тях и се ограничава неправилното паркиране. 

Осъществени са множество промени в организация на движението в града, с които да се намалят конфликтните точки и пътно-транспортните произшествия. В момента стартира промяна на организация на движението на бул. „Черни връх“ и бул. „Дж. Баучер“, където ул. „Златен рог“ става еднопосочна към бул. „Черни връх“, увеличават се местата за паркиране и се намаляват конфликтите. Следващият етап включва обособяване на „защитни острови“ в рамките на пешеходната пътека към храм „Въздвижение Св. Кръст Господен“, като се запазят четирите ленти за движение по бул. „Черни връх“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама