Спецпрокурор заплашен с плик с патрон

13:15, 07 апр 22 25 1505 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство на магистрат от Специализирана прокуратура.

По информация на bTV и Нова телевизия става въпрос за прокурор Ангел Кънев. Той е работил по случаи с голям обществен и материален интерес, като разследванията срещу братя Бобокови, Миню Стайков и Васил Божков. От 2020 г. той е с охрана.

Година по-рано прокурорът стана обект на проверка, след като стана ясно, че е купувал имоти от фирми, които са свързани с преки конкуренти на Миню Стайков. От държавното обвинение обаче обявиха, че Кънев не е познавал собствениците, припомня bTV.

На 4 април в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател.

В него са открити – патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата, съобщиха от районната прокуратура. По случая е образувано досъдебно производство за престъпления. 

По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде изявление по случая. „Свидетели сме на поредна форма на натиск върху наш колега - за съжаление, този път с криминален характер. Магистрат получава заплахи за убийство и то за това, че си върши работата“, заяви Сийка Милева.

Повече от година заплашеният магистрат е бил с охрана заради неговата застрашеност, уточни тя. „Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни заплахи, атаки и репресии“, посочи Милева, цитиран от БНТ.

Тя определи случилото се като недопустимо. „Каква е целта - магистратите да се страхуват да изпълняват своите служебни задължения“, попита тя.

Европейската комисия, Европейският парламент, Консултативният съвет на европейските прокуратури, посолствата у нас на държавите членки на ЕС, САЩ и Великобритания ще бъдат информирани за заплахата към българския прокурор.

МВР в готовност

Службите на МВР имат пълна готовност да се включат в разследването на заплахата срещу магистрат от Специализираната прокуратура, заявиха от ведомството.

МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно- издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство.

„МВР действа безкомпромисно в работата си срещу престъпността. Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. „Черковна“ биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда“, се посочва в съобщението на вътрешното министерство.

Правосъдното министерство: Случаят да не се политизира

От Министерството на правосъдието призоваха случаят с куршума в плик да не се политизира. Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев заяви пред журналисти, че се надява да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели.

Той обясни, че изнасянето на факти по случая може да бъде нарушение на НПК. „Случаят е от такъв характер, че голяма част от фактите, които го касаят, представляват класифицирана информация“, обясни още Дечев, цитиран от bTV.

Също така той обърна внимание, че всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяна на закона са преминали веднага под охрана на ГД „Охрана“. „Видът на мерките за защита не е бил променян. Дори за много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата“, поясни зам.-министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама